9 apr. 2011

Patrunjelul ajuta la o viata sanatoasa

Cei mai multi dintre noi stim ca patrunjelul este verde si ca se pune in mancare, in special in ciorbe, pentru gust, aroma si aspect. 


Putini oameni au aflat insa, ca aceasta planta firava, cu o larga raspandire pe glob, prezenta in alimentatia noastra de mai bine de 2.300 de ani, este un medicament cu multiple intrebuintari care consumat, sub diferite forme, vindeca numeroase afectiuni, de la durerea de dinti pana la bolile reumatice, anemii si chiar cancer. 

Bogat in calciu, in vitamina A si C, patrunjelul - verde sau uscat - mai contine fier, cupru si fosfor, indispensabile pentru organism si care-l recomanda nu numai ca aliment, ci si ca medicament.

Toate partile patrunjelului - radacina, tulpina, frunze si seminte - au aceleasi principii active, intre care mai ales apiolul, un tonic excelent, antiseptic si diuretic. 


Astm, tuse, raguseala

Stoarceti frunze de patrunjel in mixer si filtrati sucul obtinut printr-un tifon. Diluati-l cu lapte cald, folosind parti egale si beti o ceasca dimineata, pe stomacul gol. 


Impotriva durerilor reumatice

50 de grame de seminte sau radacina de patrunjel se fierb 10 minute intr-un litru de apa. Dupa ce se inchide focul se mai lasa sa stea inca un sfert de ora. Se filtreaza ceaiul si se beau doua cani inaintea meselor. 


Ochi obositi, conjunctivite, blefarite

Aplicati pe pleoape comprese inmuiate intr-o infuzie de patrunjel obtinuta din 20 de grame de frunza proaspata la un litru de apa. 


Convalescenta, probleme de crestere la copii

Se recomanda ca radacina de patrunjel sa fie folosita in salata care se face pentru convalescenti si copiii care au probleme de crestere. 


Intepaturi de insecte

Daca ati fost intepat de o insecta si nu aveti altceva la indemana, zdrobiti intre degete cateva frunze de patrunjel si frecati locul.

Daca ati mancat ceapa ori usturoi, iar mirosul persista chiar si dupa ce v-ati spalat, zdrobiti intre dinti cateva frunze de patrunjel.

Pastrati patrunjelul proaspat in frigider mai mult timp punandu-l intr-un borcan bine infiletat.

Daca vreti ca oricand sa aveti la indemana patrunjel proaspat, atunci spalati patrunjelul cumparat din piata ori adus din gradina, taiati-l marunt si puneti-l la congelator. La nevoie puneti-l in mancare asa inghetat cum este. Nu-l lasati sa se dezghete ca nu mai poate fi folosit.

Sanatate maxima!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu