25 apr. 2011

Situatii de criza? Invata sa-ti pastrezi calmul!

Accidentele sau situatiile de criza ne iau, cu siguranta, pe neasteptate, astfel incat putini dintre noi stim cum ar trebui sa reactionam pe moment. Fapt deosebit de important pentru a depasi momentul si pentru a evita intamplari dintre cele mai nefericite.

Cei de la Crucea Rosie Romana ne-au dat insa cateva sfaturi prin care sa facem cunostinta cu principalele metode de acordare a primului ajutor in diverse situatii. In momente de criza, fiecare om reactioneaza individual. Important este sa incercati sa va pastrati calmul si sa-i linistiti pe cei din jur,
sa faceti putina ordine la locul accidentului, iar apoi sa stabiliti etapele prioritare ce se cer a fi indeplinite in acordarea primului ajutor.

In acelasi timp, trebuie sa-i consiliati si linistiti pe cei din jur care intra in panica, sa linistiti victima daca aceasta este constienta si sa ii asigurati pe toti ca lucrurile se afla sub control. Asigurati victima ca totul se va desfasura in conditii bune si ca ajutoarele sunt pe drum, ca veti face tot ce puteti astfel incat sa-i usurati suferinta. Nu efectuati manevre care i-ar putea pune in pericol sanatatea sau i-ar putea agrava starea, incercati doar sa o linistiti pana cand isi vor face aparitia, la fata locului, echipaje speciale.

Daca sunt mai multe persoane in preajma, va puteti alege cateva ajutoare, potentiali salvatori. Ar trebui sa selectati dintre acestia pe cei care par a fi mai calmi si de incredere si sa le dati diverse sarcini: cineva sa sune la ambulanta, cineva sa ajute propriu-zis la manevrele de prim ajutor.

Nu uitati: nu va pierdeti cumpatul!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu