7 iun. 2011

Acneea severa – o problema inca neelucidata si greu vindecata

Acneea este o problema care ne afecteaza din punct de vedere medical si social, dar ale carei cauze raman insa neelucidate, in mare parte, ceea ce afecteaza si posibilitatile de solutionare deplina, informeaza everydayhealth.com

Multe persoane se confrunta cu problema unor pustule, insa acestea nu se asimileaza cu acneea severa, desi pot degenera intr-o forma de acnee, care sa afecteze modul de viata.

Diagnosticul de acnee severa este pus atunci cand pustulele sunt foarte rosii si iau chiar forma unor chisturi, leziunile sunt intinse, profunde si refractare la tratament, iar cicatricile sunt vizibile si tind sa devina permanente. Specialistii au identificat patru tipuri de acnee severa:


Acneea nodulochistica, caracterizată prin existenta unor chisturi si noduli, cu dimensiuni mai mari de 5 mm in diametru, formatiuni infectate si dureroase, prezente in mod deosebit pe umeri, spate, piept, gat, dar si pe fata. Situatia se poate complica, prin fuziunea unor chisturi, cu aparitia unor grupuri mari, greu de tratat si de vindecat. Desi tratamentul este dificil pentru acest tip de afectiune, optiuni exista si acestea vizeaza fie abordarea medicamentoasa (cu antibiotice sau injectii cu corticosteroizi in chist), fie una mai radicala – operatia (consta in drenajul si excizia comedoanelor).

Acneea conglobata este o forma de acnee care debuteaza cu o eruptie de cosuri care se graveaza, evoluand in noduli infectati. Boala este cronica, dar controlabila, daca este diagnosticata si tratata corespunzator, cu perioade de regres, sub control terapeutic si cu revirimente neanticipate. Afectiunea se instaleaza mai ales la barbati, intre 18 si 30 de ani.

Acneea fulminanta apare brusc, cu un tablou simptomatic constand in febra, dureri si inflamatii, mai ales la nivelul articulatiilor mari (genunchi, solduri), acnee severa. Debutul se instaleaza in cazul in care tratamentul impotriva acneei conglobate a esuat. Tratamentul administrat consta in medicatie de tip antiinflamator si, uneori, chiar in administrarea de corticosteroizi sau medicamente sistemice.

Foliculita negativa apare prin infectarea de etiologie bacteriana a foliculilor din piele si poate fi abordata, pentru tratament, prin administrarea de antibiotice.


Indiferent de tip, acneea trebuie diagnosticata si tratata cu ajutorul medicului dermatolog. Acesta, dupa efectuarea investigatiilor corespunzatoare, va administra schema de tratament necesar si va informa pacientul cu privire la aspectele pe care trebuie sa le aiba in vedere, pentru a preveni complicatiile si pentru a asigura vindecarea sau controlul eficient al bolii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu