1 iun. 2011

Alimente ce trebuie evitate in cazul artritei

Una dintre modalitatile de a vindeca sau cel putin de a reduce durerile provocate de artrita este sa urmati o dieta stricta. Acest articol va prezinta cele mai bune alimente care trebuie consumate de catre o persoana care sufera de artrita.

Daca ati fost diagnosticat cu artrita, trebuie neaparat sa fiti atenti la anumite alimente pe care trebuie sa le evitati si la importanta reducerii greutatii, care va va ajuta sa va descurcati mai bine cu afectiunea de care suferiti.

Artrita reprezinta de fapt inflamarea incheieturilor care unesc oasele, dureri mari, inflamatii si intepenirea anumitor parti ale corpului, precum solduri, genunchi, maini, incheieturile mainilor si picioarelor. In cele mai grave cazuri poate duce si la daunarea tesuturilor.

Aceasta afectiune este comuna la persoanele obeze, deoarece greutatea lor nu poate fi sustinuta de incheieturile corpului. Exista peste 100 de tipuri de artrita de care se poate suferi.

Una dintre cele mai simple metode de vindecare a artritei este o dieta sanatoasa. Credeti sau nu, o dieta sanatoasa si riguros planificata este foarte importanta si poate fi de real folos in vindecarea sau alinarea suferintelor. Asa ca, haideti sa vedem care alimente ar trebui ocolite de persoanele care sufera de artrita.


Alimente ce trebuie evitate

In cazul in care o persoana sufera de artrita este foarte important pentru sanatatea acesteia sa stie ce alimente trebuie sa evite. Alimentele care sunt bogate in grasimi si in colesterol trebuie neaparat evitate. De asemenea, consumul de sare trebuie redus la minim, implicit si alimentele sarate, mai ales daca suferiti si de diabet.

S-a demonstrat de nenumarate ori pana acum ca pacientii care au urmat un regim alimentar special au resimtit alinarea durerilor cauzate de aceasta afectiune. Anumite alimente provoaca reactii alergice, prin urmare trebuiesc evitate. Iar atunci cand simptomele artritei se agraveaza odata cu consumul anumitor produse, este cazul sa le eliminati din dieta.


Lista alimentelor ce trebuiesc evitate in caz de artrita:

- produse zaharoase si zaharuri rafinate;
- cafeaua (cofeina);
- citrice precum lamaie, lime, portocale si afine;
- alimente excesiv de sarate;
- carne rosie;
- produse lactate;
- aditivi;
- bauturi carbogazoase;
- porumb;
- faina;
- mazare, fasole, sparanghel;
- ceai;
- mancaruri prajite;
- ciocolata;
- otet;
- ardei iute;
- vinete;
- cartofi albi;
- bauturi alcoolice precum bere sau vin;
- indulcitori artificiali;
- ginseng;
- grasimi saturate;
- chips-uri;
- margarina;
- alimente coapte;
- paste;
- orez;
- uleiuri vegetale.

Atunci cand va stabiliti o dieta pentru artrita trebuie sa tineti cont de dozele de calciu si fosfor, deoarece excesul de fosfor duce la pierderea calciului din oase, inrautatind situatia. Alimentele pentru persoanele care sufera de artrita trebuie sa fie bogate in calciu si magneziu, dar si in alte oligoelemente, precum bor. Gatiti toate preparatele in ulei de masline si evitati uleiurile vegetale. Mai jos gasiti si o lista cu alimente pe care aveti voie sa le consumati, in caz ca suferiti de artrita:
- fructe (bogate in vitamina C): capsuni, kiwi, piersici, mango, pepene galben, papaya, mere.
- legume (bogate in vitamina A si C): dovlecel, cartofi dulci, broccoli, spanac, varza de Bruxeles, ardei grasi;
- peste (bogat in acizi grasi esentiali omega 3 si vitamina E): somon (proaspat sau la conserva, macrou, hering, sardine, ton, pastrav;
- nuci si seminte nesarate (bogate in acizi grasi esentiali omega 3 si vitamina E): nuci, migdale, seminte de floarea soarelui, de dovleac, de in;
- orez maro, paine integrala din grau, paine din secara, cereale pe baza de ovaz;
- alimente antiinflamatorii: turmeric, usturoi, ghimbir, mere;
- alte alimente: lapte degresat, iaurt, branza de vaci, soya, tofu.

Cunoscand alimentele pe care aveti voie sa le consumati, dar si pe cele pe care trebuie sa le evitati atunci cand suferiti de artrita, nu va fi o problema sa va stabiliti o dieta pentru a va tine gresutatea sub control si pentru a obtine o alinare a durerilor provocate de aceasta afectiune. Urmand o astfel de dieta, impreuna cu exercitii fizice, veti fi cu siguranta mult mai bine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu