26 iun. 2011

Beneficiile soarelui

Soarele, atat de venerat si de apreciat iti poate fi atat prieten si dusman cand vine vorba de efectele sale, insa sub strictul nostru control putem avea beneficii de neinlocuit.

Enumeram cateva dintre ele, pentru a realizat cat de important este soarele in viata noastra.

-mareste debitul cardiac cu 39% la o singurä expunere a corpului la soare. In acelasi timp, secventa diastolica cardiaca (perioada de timp in care inima se odihneste) este diminuata.

-vasodilatatie si un aport crescut de singe la nivelul pielii.

-scade tensiunea arteriala. Dupä o expunere moderatä la soare, tensiunea sistolica si diastolica scade treptat pinä ce atinge valoarea minima normala, iar scaderea se va mentine chiar si dupa sase zile de la expunere.


-mareste capacitatea singelui de a transporta oxigenul si ajuta oxigenului sä ajunga mult mai usor la tesuturi si articulatii prin actiunea vasodilatatoare directä si reflexa asupra vaselor sanguine.

-scade nivelul de colesterol din singe transformindu-l in vitamina D.

-scade nivelul concentratiei trigliceridelor, o parte componenta a gräsimilor din singe.

-mareste numärul de leucocite (globule albe) si capacitatea lor de a lupta impotriva infectiilor.

-ridica nivelul de gamma globulina, un element esential in apararea imunitara.

-ajutä la vindecarea ranilor. 

-omoara microbii din corp sau de pe corp. Chiar infectiile de piele pot fi trate prin expunere la soare.

-imbunatateste functionarea ficatului.-stimuleaza ficatul in producerea unei enzime care va mari capacitatea corpului de a rezista la poluanti ai mediului inconjurator. Intr-un experiment facut pe animale, s-a constatat cä acei indivizi carora li s-a dat o doza mortala de substanta toxica si nu au fost expusi la soare au murit, pe cind cei care au fost expusi la soare au supravietuit.

-sporeste rezistenta si tonusul muscular. Studii au aratat cä celor care fac exercitii fizice afara in aer liber li se dezvolta muschii mai repede decit acelora care exerseaza inauntru.

-produce vitamina D din colesterolul din piele. Vitamina D märeste cantitatea de calciu asimilat prin digestie, ajutind astfel la buna functionare a sistemului osos. Acesta este un factor care previne osteoporoza.

-reduce frecventa cariilor dentare.

-regleaza concentratia zaharului din singe. Daca concentratia este prea mare, efectul razelor solare asupra metabolismului hidrocarbonatilor este aproape acelasi cu cel al insulinei, exceptind faptul cä nu va scadea concentratia sub nivelul normal de zahär din singe.

-fiind in contact cu ochii, stimuleaza epifiza (glanda pinealä) si imbunatateste functionarea hipofizei (glanda pituitara), principala glandä a corpulul, care controleazä toate celelalte glande endocrine, producatoare de hormoni.


-ajutä la stabilizarea ritmului biologic (alternanta ciclurilor de somn si veghe).

-reduce stresul prin efectul calmant asupra receptorilor din piele si asupra atitudinilor psihice depresive.


Desigur pe langa aceste beneficii exista si reversul medaliei daca expunerea la soare este excesiva si la intervale orare nerecomandate.

Pentru a te bucura de beneficiile soarelui si a evita orice risc tine cont si de sfaturile urmatoare:

1. Efectuarea exercitiului fizic si lucratul moderat afara in fiecare zi pe tot parcursul anului va da aspect si culoare sanatoasä pielii tale. Aceasta te va proteja de arsuri ale pielii si va imbunätati starea generala a sanatatii tale. Soarele moderat face bine, dar prea mult soare poate deveni periculos. Doar cinci minute pe zi de expunere a fetei la soare sint suficiente pentru a produce cantitatea de vitamina D necesara corpului. S-ar putea sä ai nevoie de mai multa expunere la soare pentru a obtine aceste beneficii, dar tine cont de faptul cä va trebui sa stai la soare fara a ajunge “sä-ti inrosesti pielea”. Pielea ta nu ar trebui sä capete culoarea roz dupa expunerea la soare. Dacä aceasta se intimpla, atunci inseamnä cä te-ai expus prea mult la soare. Orice arsura iti va stresa organismul. Bronzarea rapida si arsurile grave sau repetate pot cauza cancerul de piele in anii care vor urma.

2. Sticla retine 95% din beneficele raze ultraviolete, deci baia de soare in spatele sticlei nu pare sa fie o idee prea bunä.

3. O dieta saraca in grasimi si evitarea expunerii excesive la soare sint vitale pentru reducerea riscului de cancer al pielii.


4. Orele de risc pentru a capata arsuri de piele sint intre zece dimineata si trei dupa-amiaza, deci ar trebui sä fii atent cu expunerea la soare intre aceste ore.

5. Evitä cremele si lotiunile de corp, deoarece razele soarelui ar putea sa le transforme in substante nocive si sa creasca riscul dezvoltarii unui cancer de piele. Pentru a indepärta secretiile grase sebacee de pe suprafata pielii, fa un dus sau o baie inainte de a te expune la soare.

Sursa adore.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu