5 iun. 2011

Cariile dentare – inamicii sanatatii dintilor nostri

Consumul de zahar, perierea incorecta a dintilor, predispozitia genetica.. iata cativa factori care provoaca dezvoltarea cariilor. In acest articol va vom prezenta cat mai multe sfaturi pentru ingrijirea dintilor.

O carie este, mai sec exprimat, o gaura in smaltul dintelui. Compus din 95% minerale, acest material este cel mai dur pe care il are corpul uman. El permite dintelui sa reziste constrangerilor mecanice ale masticatiei. Protejeaza dentina in care locuieste pulpa alcatuita din vase sanguine si nervi.

Desi smaltul este foarte dur, el ramane sensibil la anumite atacuri chimice, mai ales atacurile acide. Acestea provoaca o dizolvare a mineralelor. Smaltul se inmoaie si sfarseste prin a fi gaurit: este vorba de o carie care traverseaza intregul strat smaltuit, permitand bacteriilor din flora bucala sa infecteze dentina, apoi pulpa. Si asa apar durerile de dinti.

Acestea sunt dureri vii, intense. Daca nu se intervine rapid in acest stadiu, caria evolueaza. Bacteriile vor provoca abcese in tesuturile vecine – limba, cerul gurii, sinusuri – si apoi se disemineaza in intregul corp. Afectiunile indelungate pot sa afecteze inima, plamanii sau creierul, pana la declansarea uni meningite asociate cu septicemie generalizata.

Cum se formeaza cariile?

De fiecare data cand mancam, se formeaza o placa dentara la suprafata dintilor. Ea este formata din compusi ai salivei, bacteriilor, celulelor mucoasei bucale si resturi alimentare, printre care si anumite zaharuri. Bacteriile se hranesc din aceste zaharuri si le transforma in acizi.

In timpul si intre mese, gura trece printr-o succesiune de faze acide si neutre, saliva jucand rolul de tampon neutralizator. Astfel smaltul este demineralizat si remineralizat fara oprire.
Dupa cum se observa, procesul de cariere este departe de a fi instantaneu. Cu toate acestea, fara o igiena riguroasa, aciditatea devine preponderenta, remineralizarea devine defectuoasa si caria ajunge in profunzimi unde nici macar un periaj riguros nu are nici un efect.

Stiati ca?

  • Pentru medicina chineza, caria este asociata cu anumite caractere. O persoana frustrata, ce acumuleaza furia, caracter asociat cu ficatul, mesteca mult si isi uzeaza prematur dintii, ceea ce poate genera carii. La fel si o persoana timida, fricoasa, asociata cu elementul rinichi, creeaza de asemenea un teren favorabil cariilor.
  • Oamenii preistorici nu aveau carii. Ele au aparut odata cu rafinarea zaharului. In secolul XX, dezvoltarea industriei dulciurilor si aparitia bomboanelor fac din copii grupul tinta al bacteriilor ce provoaca cariile. Astazi se stie ca incidenta cariilor intr-o populatie este direct legata de consumul de zahar.
  •  


De ce anumite persoane sunt predispuse la carii?

Din nefericire nu este intotdeauna suficienta o igiena bucala ireprosabila. Exista anumite persoane care sunt predispuse la carii.

Deseori este vorba de o problema de alimentatie. Rontaiala, de exemplu: daca mancam intre mese, saliva nu are imp sa neutralizeze toata aciditatea gurii. Dintii se scalda intr-o baie de acid permanenta.

Supraconsumul de dulciuri si bauturi acidulate provoaca de asemenea pagube. Toate bauturile intepatoare sunt acide si anumite bauturi acidulate au si zahar.

O alta cauza posibila este uscaciunea gurii, provocata de anumite tratamente: medicamente, radioterapie etc. Absenta sau diminuarea salvei genereaza o aciditate propice cariilor.

Dar exista, de asemenea, si factori de ordin genetic, imposibil de controlat: flora bacteriana prea agresiva, calitatea slaba a cristatelor de smalt, saliva ce contine anumite proteine care usureaza atasarea bacteriilor, o pozitionare gresita a dintior, ceea ce genereaza puncte dificil de atins in timpul periajului etc. Dar chiar si in aceste cazuri, igiena riguroasa va limita semnificativ numarul cariilor.

Evitati aparitia cariilor

Eliminarea bacteriilor este de-a dreptul imposibila. Contactul cu exteriorul se innoieste in permanenta. Eforturile sunt concentrate de cativa ani in eliminearea regulata a placii dentare.
Periajul regulat, de cel putin 2 ori pe zi sau si mai bine dupa fiecare masa. Dureaza 3 minute, cam cat un cantec, si curata toti dintii.

Intretinerea dintilor trebuie sa fie neabraziva si fluorizata. Cu toate acestea, daca aportul de fluor si-a dovedit limitele, periajul ramane un punct crucial.

O perie cu peri supli, regulati este necesara. Si mai ales schimbati-o la fiecare 2 luni. Mai mult decat o fita, peria electrica este un mijloc performant, daca este bine folosita. Pentru aceeasi durata a perierii, ea indeparteaza cu peste 20% mai multa placa dentara decat o periuta obisnuita.

Un control anual la dentist permite evitarea surprizelor neplacute si sa beneficem de un detartraj care va evita inflamatiile gingivale.

Aveti grija de dinii vostri. Sunt expresia nu numai a unei sanatati evidente, dar au si incarcatura estetica si emotionala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu