2 iun. 2011

Cu ce îndulcim cafeaua, ceaiul şi laptele

Nutriţioniştii spun că zahăr, consumat în cantităţi mari, dăunează sănătăţii. Zahărul rafinat conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia, duce la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului în sânge. Consumul regulat de zahăr şi de dulciuri duce la obezitate. Îl putem înlocui cu miere, şteviozidă, sucanat sau nectar de agave.

Zahărul este un glucid rapid care nu conţine niciun element nutritiv, dar are o acţiune puternică asupra pancreasului, forţându-l să producă o cantitate mai mare de insulină. Cu cât indicele glicemic creşte cu atât există pericolul apariţiei diabetului.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi scrie în cartea sa "Revoluţie în bucătărie" că mai puţin rafinate sunt zahărul turbinado, rafinat prin spălare în centrifugă pentru îndepărtarea melasei de pe cristale şi obţinerea unei culori maro mai deschis, zahărul brut, alcătuit din cristale acoperite de sirop de melasă, zahărul demerara, zahăr bruncu cristale mari aurii, uşor lipicioase, şi zahărul moscovado, o specialitatea britanică de zahăr, foarte închis la culoare, cu conţinut ridicat de melasă.

Zahărul poate fi înlocuit cu miere, cu şteviozidă, sucanat sau nectar de agave.

Mierea are incredibile proprietăţi antiseptice, antioxidante şi detoxifiante şi poate fi utilizată la îndulcirea apei, cafelei şi a ceaiului. NU PUNEŢI miere în lichidele fierbinţi, căci folosită la temperaturi de peste 40 de grade, mierea devine toxică. De asemenea, mierea nu este indicată copiilor de până la 1 an.

Atenţie în cazul persoanelor aflate la dietă! Mierea este mai dulce şi are mai multe calorii decât zahărul. O linguriţă de miere are 64 - 65 de calorii, în timp ce o linguriţă de zahăr are în jur de 15 calorii.

Şteviozida este un îndulcitor natural din planta Stevia rebaudiana. Stevia reubaudiana este de 10-15 ori mai dulce decât zahărul, iar extractul – steviozida – este de 100 până la de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Din punct de vedere chimic, steviozida este o glicozidă compusă din glucoza, soforoză şi şteviol. Este 100% solubilă în lichide. Ca îndulcitor este ideală pentru cafea pentru că nu modifică aroma acesteia. Este extrem de stabilă la temperaturi ridicate, ceea ce permite utilizarea fără probleme la gătit.

Sucanatul este denumirea dată sucului de trestie de zahăr deshidratat. Sucanatul se găseste sub forma de granule maronii şi are aceeaşi dulceaţă ca şi zaharul. În schimb are un aport nutriţional mai mare.  O linguriţă de sucanat are doar 45 de calorii, fiind recomandat pentru prepararea răcoritoarelor naturale pe baza de fructe, lapte şi iaurt.

Nectarul de agave este un îndulcitor natural care poate fi folosit cu moderatie de persoanele care ţin diete, diabetici pentru a înlocui zahărul. Nectarul este obţinut din agava albastra, o planta din care se produce şi tequilla. Nectarul auriu care este folosit pentru îndulcirea băuturilor se obtine din seva plantei. Cu un indice glicemic scăzut, nectarul ofera senzatia plăcută de dulce, fără a declanşa cresterea glicemiei. Seva plantei este de aproape două ori mai dulce decât zaharul alb rafinat, iar o linguriţă conţine 60 de calorii. Desi are un gust similar mierii, nectarul de agava se dizolva rapid în băuturi reci. De aceea este recomandat la prepararea limonadelor şi cocteilurilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu