26 iun. 2011

Fibrele – de ce avem nevoie de ele?

beneficiile fibrelorFibrele sunt acele ingrediente care ajuta la digestie, la curatarea colonului si la prevenirea diverselor boli precum diabetul si cancerul de colon. Datorita faptului ca nu sunt digerabile, acestea trec mai repede prin tractul digestiv, contribuind la o buna functionare a organismului prin efectul de curatare pe care il are asupra colonului.

Fibrele se gasesc in general in fructe, legume si cereale.
Doza recomandata zilnica recomandata este de 20-35g. Lipsa acestora din alimentatia zilnica pot crea o serie de neplaceri, precum senzatia de balonare, flatulente, hemoroizi, varice si pana la boli de inima si cancer de colon. 


Printre beneficiile fibrelor se numara:


- scaderea colesterolului
- ajuta tranzitul intestinal, prevenind constipatia
- reduc riscul de cancer de colon
- ajuta la scaderea in greutate, mentinand senzatia de satietate o perioada mai lunga de timp dupa masa
- nu aduc aport caloric in organism
- reduc riscul diabetului


In functie de structura si modul cum functioneaza fibrele sunt:
- fibre solubile, de exemplu pectina. Cele mai bune surse de fibre solubile sunt: fructele, legumele, taratele de ovaz, fasole uscata, mazare, produse de soia.
- fibre insolubile – includ celuloza, hemiceluloza si lignina, acestea reprezentand componente ale peretilor celulelor vegetale. Rolul principal al acestor fibre este acela de a preveni constipatia si problemele asociate constipatiei precum hemoroizii. Se gasec in taratele de grau, de porumb, de orez, in coaja fructelor si legumelor,varza,conopida,sfecla,morcovi, nuci, seminte, fasole uscata si produsele din cereale integrale.
Sursa: adore.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu