1 iun. 2011

La ce ne ajuta telina?

Frunzele de telina sunt bogate in vitamina A, in timp ce radacina este o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si vitamina C, dar si de potasiu, acid folic, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu si multi aminoacizi.
Telina poate fi consumata cruda, asa cum este sau sub forma de salata, dar poate fi inclusa si in alte preparate gatite. Un avantaj specific al acestei legume este ca, spre deosebire de alte vegetale, rezista la caldura foarte bine, in timpul gatitului, fara a-si pierde vitaminele.
Beneficiile consumului de telina

1. Reduce nivelul colesterolului
Un studiu recent desfasurat pe animale, timp de 8 saptamani, a demonstrat ca la animalele care au consumat telina, nivelul colesterolului a scazut rapid, iar secretia bilei a crescut. Daca va confruntati cu astfel de probleme, iar doctorul v-a recomandat sa renuntati la alimentele grase, puteti accelera reducerea colesterolului cu o dieta pe baza de suc de telina. Timp de 3 saptamani, beti un pahar cu suc proaspat de telina, dimineata, pe stomacul gol.
2. Alina constitatia
Telina actioneaza precum un puternic laxativ. Cand suferiti de constipatie, beti suc de telina sau mancati-o cruda. Daca problema apare frecvent este cel mai bine sa consumati telina cat mai des, pentru a preveni constipatia.
3. Trateaza stomacul si cancerul la colon

Telina contine un grup de componente cu efecte anticancerigene, iar o dieta care contine telina poate proteja impotriva aparitiei cancerului la stomac. Din acest motiv, medicii recomanda un consum zilnic de telina, in cantitati cat mai mari, daca este posibil.
4. Scade tensiunea arteriala
Un studiu recent a descoperit ca persoanele care beau suc de telina cel putin o saptamana beneficiaza de o reducere semnificativa a tensiunii arteriale. Un compus din telina ajuta la relaxarea muschilor din jurul arterelor si dilata vasele de sange, permitand o mai buna circulatie a sangelui.
5. Imbunatateste functiile renale

Consumul de telina imbunatateste functionarea rinichilor si functiile rinichilor, ajutand organismul sa accelereze procesul de eliminare a toxinelor. Mai mult, acest lucru previne formarea pietrelor la rinichi. Pentru a preveni aceasta afectiune, este recomandat sa beti suc de telina in cantitati mari. Si consumul de telina proaspata este foarte eficient.
6. Ajuta la diminuarea greutatii

Telina este un aliment hranitor, care, printre altele, reduce apetitul, pofta pentru dulciuri si pofta pentru alimente grase. Curatati o telina, taiati-o feliute si incercati sa o mancati pe parcursul zilei. Veti vedea la sfarsitul zilei ca ati redus semnificativ cantitatea de mancare consumata.
7. Ajuta la detoxifierea organismului
Daca va simtiti obositi, daca ati consumat recent alimente cu multe ingrediente chimicale sau pur si simplu vreti o detoxifiere, mancati telina si beti suc de telina zilnic.
8. Accelereaza eliminarea pietrelor la rinichi

Consumul de suc de telina ajuta la distrugerea si eliminarea pietrelor la rinichi. Normal, pentru rezultate vizibile, trebuie sa beti suc de telina zilnic, timp de o luna. Intre timp, sucul de telina va preveni formarea unor pietre noi la rinichi.
9. Calmeaza sistemul nervos
Mineralele continute de sucul de telina au un efect de calmare asupra sistemului nervos. Este o solutie excelenta pentru persoanele care au probleme cu insomnia. Pentru aceasta problema, beti un pahar cu suc de telina, in fiecare seara, cu o ora inainte de culcare.
10. Regleaza nivelul hormonilor
Oamenii de stiinta au descoperit ca telina este un ingredient care regleaza hormonii atat la femei, cat si la barbati. Mai mult, sucul de telina stimuleaza fertilitatea, elimina frigiditatea si lupta impotriva impotentei.
Telina este o leguma pe care o puteti procura in orice perioada a anului. Asa ca profitati de beneficiile ei si includeti-o cat mai mult in preparatele culinare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu