2 iun. 2011

Menta, un ingredient răcoritor în zilele toride de vară


Menta este planta aromatică cu multe întrebuinţări şi în bucătărie şi în medicina naturistă. Are un gust proaspăt, răcoritor şi foarte aromat. Menta da senzaţia de răcoare corpului, şi atunci când o consumăm sub formă de ceai sau în mâncare. De aceea este indicată pentru zilele toride de vară. 
 

În trecut era folosită pentru condimentarea vinurilor şi în sosuri. Astăzi este folosită şi în ceai, în punciuri si limonade, în prăjituri, înghetate şi în salate şi sosuri, dar şi ca ornament. 
 

În zilele noastre găsim cam 20 – 30 de varietăţi de mentă. 
 

În stare proaspată, menta poate fi folosită în sosuri, în supe, în salate, preparate cu paste. Combinatia de menta si rosii, specifică bucatariei mediteraneene, este una dintre cele mai răcoritoare şi este recomandată în zilele toride de vară.


Iaurtul în care se pune mentă devine un sos numai bun pentru salate şi carne de miel sau pui.  


În Italia, menta este un ingredient important în prepararea pastelor de tip ravioli. Turcii o folosesc la prepararea unui sosurilor cu iaurt. În Maroc se folosesc frunze proaspte de mentă la friptura din carne de berbec. 
 

In Orient se foloseste ca ornament pentru fasole sau cartofi fierti, morcovi, dovlecei. Iranienii folosesc menta la prepararea salatelor, alături de busuioc şi coriandru, dar si a mâncărurilor cu pui.


De asemenea, menta este indicată în prepararea dulciurilor şi a băuturilor răcoritoare. Frunze de mentă tocate merg bine cu salate le de fructe.


Prospetimea mentei merge foarte bine cu aroma de ciocolata. Îngheţata de menta este delicioasă în zilele călduroase de vară, datorită efectului răcoritor dat de mentol. 
 

Frunzele de menta pot fi folosite şi pentru ornarea deserturilor sau a băuturilor. 
 

Menta uscată este indicată în preparate din carne de miel şi oaie, din mâncăruri de peste. 

Sfat: Utilizati menta cu moderatie, nu puneti prea multă, în mancare deoacere gustul puternic al mentei îl poate acoperi pe cel al celorlalte ingredient.



Menta uscată este utilizată pentru prepararea ceaiurilor, în special alături de ceai verde. Are un gust foarte răcoritor. 


Infuziiile de mentă sunt recomandată şi pentru tratamente externe căci ajută la calmarea arsurilor. Dacă aţi stat prea mult la soare, comprese reci cu infuzie de mentă ajută la calmarea pielii.


Menta este indicată în tratarea infecţiilor tractului digestiv şi infecţiilor urinare pentru că impiedică multiplicarea ciupercilor parazite şi bacteriilor.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu