20 iun. 2011

Muscaturile de tantari: tratament si prevenire


Doamna tantar care a coborat pe mana sau piciorul vostru pentru o gustare a fost foarte atrasa de voi – de caldura voastra, de transpiratia de pe piele, de mirosul corpului si chiar de emisiile de dioxid de carbon. A aterizat pe pielea voastra avand un singur scop: sa ia masa. Pentru asta, si-a infipt trompa ascutita in piele si a inceput sa suga sangele.

Saliva ei contine proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care mai tarziu vor impiedica coagularea sangelui. Dupa ce termina de strans hrana, tantarul decoleaza sau…isi intalneste moartea printr-o palma sau un plici.

Toate acestea dureaza doar cateva secunde, dar ea si-a terminat treaba si voi ati ramas cu un cadou neplacut. Putina saliva ramane in rana, iar proteinele care inoata pe acolo sunt cele ce provoaca un raspuns al corpului. Roseata, umflarea, cucuiul – toate sunt raspunsuri la saliva tantarului care a ajuns in sangele vostru si care fac ca muscatura sa manance atat de tare si sa ne scarpinam. Umflatura va disparea inainte de mancarime, care ramane pana cand celulele sistemului imunitar se vor sparge si vor indeparta agentul strain din reteaua sanguina. Dar atata timp cat mancarimea persista, nu veti uita de mica doamna inaripata care v-a supt sangele.

Identificarea muscaturilor de tantari

Uneori nu vezi ce te-a inhatat, asa ca ai tendinta sa devii putin nervos. Totusi, muscatura de tantar este usor de recunoscut dupa aura pala din jurul muscaturii sub forma de punct. Aceasta este numita “pustula”. In functie de timpul vostru de reactie, va rezulta mancarime si inflamare in cateva momente de la muscatura si poate tine pana la 24 de ore.

Destul de interesant este faptul ca atunci cand tantarul musca prima data, nu este nicio reactie. Cu cat atrageti mai multi tantari si mai multe muscaturi, corpul incepe sa reactioneze la proteine si enzime si incep sa apara galmele rosii. Mai multe muscaturi de tantar inseamna reactii mai rapide, iar pustulele apar in cateva minute, in loc de cateva ore. Intr-un final, unele persoane devin imune la muscaturi si nu prezinta nicio reactie. Alte persoane pot dezvolta o alergie la muscaturile de tantar si prezinta reactii severe precum basici, vanatai, inflamare accentuata si mancarime prelungita.

Oamenii de stiinta au descoperit chiar ca anumite celule din “nasul” tantarului identifica chimicalele care ascund mirosul oamenilor. Pentru tantari, unii oameni miros bine, atragator pentru simturi. Un prafai de monoxid de carbon sau putin mai multa transpiratie si tantarul este gata sa te atace, chiar si intr-o multime. Asta explica de ce la un picnic sau la un gratar in curte intotdeauna exista o persoana care pare a fi principala atractie a tantarilor, in timp ce altele nu sunt nici macar putin deranjate. Vechea vorba “esti prea dulce si de aceea te musca tantarii” este chiar adevarata.

Tratarea muscaturilor de tantar

Tratamentul pentru muscaturile de tantar incepe cu curatarea zonei si acordarea de atentie muscaturii imediat ce ati realizat ca v-a muscat. Un sapun usor si putina apa calduta este primul pas, apoi tamponati cu un prosop moale si rezistati tentatiei de a va scarpina. Scarpinatul sau frecatul va prelungi mancarimea, chiar daca pe moment va simtiti putin mai bine. Astfel evitati si introducerea de mizerie si bacterii in zona deschisa si aparitia unei infectii.

Daca nevoia de a va scarpina este coplesitoare, mai ales daca ati fost muscati de mai multe ori sau reactia este mai accentuata, exista diverse remedii impotriva muscaturilor de tantari, in orice farmacie, pentru a alina disconfortul.


Pentru a va prepara acasa propriul remediu folositi 2 parti praf de copt si o parte apa. Amestecati pana ajunge o pasta consistenta lipicioasa si aplicati direct pe muscatura. Pe masura ce se usuca va alina usturimea, mancarimea si inflamatia. Acesta este un bun tratament pentru cei cu piele sensibila si pentru copii, deoarece ingredientele sunt usoare si nu vor cauza iritatii. Dupa ce trece nevoia de a va scarpina puteti sa va spalati cu sapun, apa si apoi sa tamponati. Daca simptomele reapar, aplicati din nou pasta.

Pentru alinare rapida, mai ales cand nu sunteti acasa si nu aveti trusa de prim ajutor sau bucatarie, puneti gheata intr-un prosop si aplicati pe zona afectata. Chiar si o cutie rece de suc va poate alina disconfortul.

Gelul de aloe vera este darul perfect al naturii pentru tratarea muscaturilor de tantari. Racoarea alina simptomele si formeaza un strat de protectie dupa aplicare, pentru a reduce riscul infectiilor. Puteti aplica ori-de-cate-ori este nevoie. Este bine sa va spalati cu apa si sapun la cateva ore.

Din cabinetul medical puteti lua o crema cu 1% hidrocortizone, care va alina mancarimea. Daca aplicarea la suprafata nu rezolva imediat simptomele incercati sa luati un antiinflamator, precum ibuprofen. Acesta va ajuta la reducerea inflamarii zonei muscate. Pentru cazurile mai grave, va va ajuta un antihistaminic, dar consultati un medic inainte de administrare.

Daca muscaturile de tantar nu raspund la tratament si daca zona din jurul muscaturii se incalzeste, inroseste sau umfla, atunci s-a infectat. Este posibil sa fie nevoie de un tratament mai puternic.

Din pacate, pe langa iritatiile cauzate, tantarii poarta boli, le iau si le transporta de la o persoana la alta. Daca experimentati dureri de cap, febra, voma, friguri sau dureri musculare, inseamna ca ati contactat ceva mai mult decat o umflatura. Consultati un medic imediat, daca apar aceste simptome.


Prevenirea muscaturilor tantarilor
Desi exista remedii diverse pentru muscaturile tantarilor, cel mai bun lucru este sa va protejati si sa preveniti. Purtati bluze cu maneci lungi si care sa acopere mijlocul, atunci cand gradinariti sau stati afara. Daca stati in aer liber pentru mai mult timp, aplicati o crema protectoare, pe care sa o innoiti frecvent, deoarece substantele chimice dispar cu timpul.

Daca suferiti de reactii severe la muscaturile de tantari sau aveti un sistem imunitar compromis, incercati sa stati departe de locurile in care stiti sigur ca “locuiesc”. Investiti intr-un sistem de protectie sigur si eficient, pentru a face gradina sigura impotriva tantarilor si asigurati-va ca nu veti deveni urmatoarea masa a tantarilor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu