2 iun. 2011

Muştarul - un vechi condiment care stimulează pofta de mancare

Muştarul este unul din condimentele cele mai cunoscute şi mai populare în lume. Îl găsim în diferite sortimente. Probabil că nu vă puteţi imagina cum ar fi să mâncaţi cârnaţi sau crenwursti sau mici fără muştar.

Sub forma de pulbere sau boabe, muştarul a fost folosit pentru condimentarea mâncărurilor din Antichitate pentru că avea efectul de a stimula pofta de mâncare. În trecut, pasta de muştar era făcută în casă de gospodine, astăzi a devenit o afacere destul de rentabilă, spun eu, dacă e să ne uităm la zecile de sortimente pe care le găsim pe rafturile magazinelor.

În funcţie de sortiment, boabele, care pot fi de culori deschise până la maronii-negre, se prelucreaza în mod diferit. Se zdrobesc seminţele, iar făina obţinută se amestecă cu oţet, sare, vin, apă, piper, cuisoare, hrean, în funcţie de sortimentul de mustar care se doreste a fi obtinut.

Pasta obţinută este, în general, consumată cu mezeluri, carne gătită, chiftele, hotdog, sosuri şi maioneză. Ca ingredient pentru multiplele sosuri, muştarul se adaugă în sosuri cu puţin înainte de a fi gata, pentru că dacă se încălzeşte prea mult îşi pierde aroma.

Boabele de muştar pot fi folosite şi întregi la murături, în special la castraveţi, la marinate sau în mâncărurile cu peşte sau carne la cuptor.

Frunzele de mustar alb sunt consumate în salate.

Atentie! Muştarul, mai ales cel iute sau cu hrean, conţine substanţe care pot irita uşor membranele nasului sau ale gurii. Aşa că nu-l consumaţi în cantităţi mari.

Semintele de mustar, ca medicament

În cazul intoxicaţiilor sau exceselor de alcool, muştarul are rol vomitiv, scrie ziare.com. Se amesteca semintele de mustar intr-un pahar cu apa si se bea dupa zece minute.

Este un bun analgezic si tocmai de aceea se foloseste cu succes pentru tratarea durerilor musculare. Se aseaza o compresa cu amestecul obtinut pe zona dureroasa, iar actiunea sa este rapida.

Pentru copii, cateva seminte de mustar adaugate in apa de baie fierbinte, pot avea efect calmat si indeparteaza febra asociata racelilor puternice.

Compresele de apa fierbinte in care s-au adaugat seminte de mustar sunt eficiente pentru tratarea pecinginei sau eczemelor.

Mustarul stimuleaza pofta de mancare si are efect antiseptic. Favorizeaza secretiile gastrice si este remediul perfect impotriva constipatiilor cronice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu