2 iun. 2011

Pătrunjelul mai bogat în vitamina C decât portocala

Plantele aromate şi mirodeniile, pe lângă calităţile medicinale, au capacitatea de a schimba total gustul mâncării. Se folosesc încă din cele mai vechi timpuri, iar utilizarea lor este din ce în ce mai frecventă în bucătărie, fie că gătim o banală ciorbă sau supă, fie mâncăruri sofisticate. Aşadar nu faceţi economie de mirodenii în bucătărie. Aceeaşi mâncare poate deveni o delicatesă dacă o asezonăm cu plante aromate şi condimente.

Foarte răspândit la noi este pătrunjelul. Bogat în vitamina A şi C, pătrunjelul este şi o excelentă sursă de fier, calciu, magneziu, antioxidanţi, dar şi clorofilă (substanţa care neutralizează mirosul de usturoi). Originar din zona mediteraneana, pătrunjelul poate fi cultivat atât în grădină, cât şi în ghiveci pe balcon, căci este uşor de întreţinut.

Pătrunjelul este un bun antiseptic pentru tubul digestiv, ajută la tratarea halenelor, tulburărilor menstruale, indigestiilor şi anemiei.

Utilizarea în bucătărie


În bucătărie, pătrunjelul este folosit la aproape orice, salate, supe, carne la grătar, sosuri.

Codiţele de pătrunjel au o aromă mai puternică decât frunzele şi merg cel mai bine cu mâncărurile pregătite la cuptor şi cu ciorbele.

Pentru supe, peşte, carne roşie şi de pasăre, folosiţi frunze de pătrunjel proaspăt tocate. Atenţie: pătrunjelul trebuie adăugat la finalul gătitului.

De asemenea, poate fi folosit ca ingredient şi ornament în preparatele din brânză şi ouă şi în dressingurile pentru salate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu