7 iun. 2011

Pericolele tratamentelor de infrumusetare

Multi oameni merg in saloanele de cosmetica pentru a arata mai bine, dar un tratament executat prost sau repetat in mod exagerat poate duce la rezultate nedorite, care pot schimba in rau aspetul fizic.
"Vad in mod constant oameni frumosi care se afla intr-o situatie deplorabila din cauza ca s-au lasat pe mana unor persoane fara pregatire", afirma pentru Aolhealth.com Dr. Debra Jaliman, purtator de cuvant al Academiei Americane de Dermatologie. Iata cateva produse la care trebuie sa fii foarte atenta si sa le folosesti precaut, avand grija si la persoana care le manevreaza.

Creme pentru decolorarea pielii

Este in regula sa folosesti astfel de creme in cazul in care vrei sa-ti albesti pielea dupa o expunere nedorita la soare, dar acestea trebuie aplicate pe anumite zone ale corpului si pentru o perioada exacta de timp. Le poti utiliza pentru 2, 4 sau 8 saptamani, dar sub nicio forma timp de ani intregi si mai ales fara a intreba un medic specialist.

De obicei, aceste produse contin hidrochinona (un agent depigmentant), care are risc cancerigen deoarece inhiba productia de melanina si de aceea trebuie folosit in concentratii foarte reduse. Concentratia sigura este de 2% si cea gasita in aceste produse este de 4 sau 6 la suta.

Hidrochinina a fost interzisa in Franta. Un exces poate conduce la ocronoza, o boala extrem de rara, care coloreaza cartilajele si pielea, fdand o nuanta albastru inchis. Asemenea substanta se mai gaseste in unele magazine care au clienti ce inca mai sustin ca o piele mai alba este asociata cu frumusetea si cu prestigiul. Produsele mai pot fi gasite si pe piata neagra de pe Internet.

O cercetare a Chicago Tribune arata ca produsele de inalbire a pielii sunt toxice si din cauza cantitatii de mercur pe care o contin.

Solutii pentru volumul genelor


Producatorii Latisse lauda produsul prin reclame ce infatiseaza actrite cu gene imposibil de groase si lungi. Dar pentru persoanele mai sensibile, acest produs poate duce numai la o inrosire a ochilor, fapt care in mod clar nu ii va face mai atragatori.

Alte efecte adverse posibile ar mai fi innegrirea temporara a pleoapei, pete maro permanente in zona colorata a ochiului si par nedorit crescut pe zonele unde este aplicata din greseala solutia.

Dr. Jaliman nu este impotriva produsului, dar nu este de acord cu instructiunile sale de folosire. Producatorul sfatuieste sa fie folosit noaptea, inainte de culcare. In schimb, doctorul crede ca este mai bine ca solutia sa fie aplicata ziua, caci in somn ne putem freca accidental la ochi si astfel apar accidente.

Daca cineva observa cea mai mica iritatie a pielii sau a ochiului, trebuie sa inceteze imediat sa mai foloseasca produsul.

Unghiile artificiale


"Unghiile false sunt un adevarat dezastru", spune Jaliman, care a vazut numeroase cazuri de infectii. Se poate crea un spatiu intre unghia naturala si cea falsa sau din acril. Acolo va fi un mediu umed, cald, ce va fi extrem de propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Alteori acrilul impiedica unghia sa respire, fapt care va duce la dezvoltarea unor ciuperci.

Unele femei pot sa sesizeze inrosiri si iritatii din cauza rasinei din acril. Daca se ajunge la o afectare a radacinii unghiei naturale, aceasta poate fi compromisa. Si, odata ajunsa in acest stadiu, vei fi fortata sa porti mereu unghii false.

Pentru unghii frumoase si sanatoase este indeajuns ca femeile sa consume mai multe alimente bogate in Vitamina B ori sa ia suplimente.

Extensiile de par


Extensiile de par trebuie utilizate cat mai rar posibil, daca se poate chiar deloc. Ele vin intr-o mare varietate de modele, de la cele care pot fi purtate in fiecare zi pana la cele lipite aproape de radacina firului de par, pe care le poti purta saptamani intregi.

Din cauza faptului ca extensiile slabesc rezistenta foliculului de par, acestea pot conduce la pierderea intr-o mica sau mai mare masura a podoabei capilare.

Din moment ce vrei o extensie, inseamna ca oricum nu esti multumita de parul tau, asa ca de ce sa il imbolnavesti si mai rau? "Daca suferi de o cadere dramatica a parului, mai bine porti o peruca pentru o perioada, pana ti se vor regenera firele naturale.", sfatuieste Jaliman.

Tratament laser de indepartare a parului corporal


Aceste tratamente pot fi benefice atat timp cat sunt realizate de un practicant cu experienta. Acesta trebuie sa acorde maxima atentie mai ales persoanelor cu piele inchisa la culoare, pentru ca laserele traditionale sunt produse pentru a detecta pigmentul si a-l distruge.

O folosire neadecvata poate distruge epiderma si cauza arsuri. Recent au fost create si lasere speciale pentru piele mai inchisa la culoare, dar conteaza totusi foare mult cine le manuieste.

Gene false si extensii


Genele false ce se lipesc la radacina celor naturale si extensiile, care sunt prinse direct de gene, schimba intr-adevar intreg aspectul. Dar doctorii amintesc ca genele, pe langa aspectul lor dragut, au in primul rand un rol practic: acela de a proteja ochii de vant, praf, soare si murdarie. Extensiile pot pune atat de multa presiune pe firul de par incat genele tale sa fie practic smulse. Iar daca acest lucru se intampla frecvent, ele vor inceta sa mai creasca.

Mai mult decat atat, unele femei pot dezvolta o sensibilitate la substantele cu care se lipesc genele false. Dr. Jaliman sfatuieste ca femeile sa le foloseasca foarte rar, poate cand au un eveniment special, in niciun caz in fiecare zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu