2 iun. 2011

Piperul - o boabă de sănătate. Vezi la ce îl poţi folosi

Originar din India, piperul este în prezent cel mai popular condiment al lumii. Alături de sare, piperul este unul dintre cele mai des folosite condimente şi în bucătăria românească.

Piperul este fructul unei plante căţărătoare, veşnic verde. În funcție de perioada de recoltare și de prelucrare, piperul este de 4 feluri: alb, roz spre roşu, verde şi maro închis spre negru.

Piperul verde este recoltat înainte de coacere, se păstreză în saramură sau poate fi congelat.

Piperul negru este fructul recoltat necopt și uscat la soare după ce a fost cules.

Boabele deja coapte de piper au culoarea roşie. Din boabele roşii de piper decojite se obţine pierul alb. Boabele coapte de piper sunt puse la înmuiat, apoi coaja acestora este îndepărtată, iar boabele sunt lăsate la uscat la soare până devin albicioase.

Există puţine preparate care să nu meargă bine cu puţin piper, caci piperul ajută la digerarea mâncărurilor bogate în proteine. Boabele de piper sunt folosite pentru mâncăruri, supe şi pentru murături.

Piperul verde este foarte aromatic. Cel negru este iute. Piperu alb este fin și mai puțin iute. Piperul roșu este dulceag, picant și ușor iute.

Piperul alb este folosit de obicei pentru mâncăruri deschise la culoare, precum supe, sosuri albe, mâncăruri cu peşte.

Piperul verde este potrivit cu carnea rosie vânat, porc, vită și miel dar și în sosuri.
Bucătarii recomandă şi căpsuni presărate cu piper verde zdrobit.

Piperul negru este indicat pentru în sosuri, marinate, carne friptă la grătar, umpluturi cu carne

Piperul roşu este indicat a fi consumat cu brânzeturi.

Secrete în bucatarie:
Este recomandat ca piperul să fie păstrat boabe într-o râşnită şi să fie măcinat înainte de a fi adăugat la mâncare. Dacă îl păstraţi pisat, piperul îşi pierde din arome.

Dacă folosiți piperul măcinat în sosuri şi în alte mâncăruri băgate la cuptor este bine să-l adăugaţi spre finalul procesului de preparare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu