26 iun. 2011

Sanatos si ieftin

Cine crede ca doar cu bani poti manca sanatos se inseala amarnic. Uneori cei cu bani mananca mancaruri mult prea procesate, bogate in grasimi si fara nutrientii necesari organismului. Alimente foarte ieftine precum varza, fasolea, cartoful, morcovul, merele au mult mai multe vitamine si minerale de care organismul are nevoie in comparatie cu alimentele scumpe. Trebuie sa stii ce sa alegi.

De exemplu :

Spanacul
este considerat un aliment excelent pentru a curati si regenera sistemul digestiv. Bogat in saruri minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, proteine etc, spanacul este un important remineralizant al organismului.
Spanacul proaspat este cel cu frunze mici, verde inchis. Se poate pastra in frigider chiar si patru zile, in cutii de plastic sau in hartie, insa doar daca nu a fost spalat. 


Cartofii reprezinta una dintre principalele surse energetice pentru organism datorita complexului de carbohidrati. In opinia specialistilor, cartofii copti sunt metoda cea mai sanatoasa pentru ca se impiedica pierderea substantelor nutritive.

Merele sunt alimente alcalinizante nutritive, revigorante si tonifiante pentru organism, cu efecte benefice asupra stomacului, a intestinelor si a dintilor. Aceste fructe sunt un bun depurativ sanguin si favorizeaza asimilarea calciului in corp.
Sucul de mere, baut pe stomacul gol, este recomandat pentru capacitatea sa de a imbunatati memoria. 

Macroul este unul dintre cei mai ieftini pesti ce reprezinta o sursa de grasimi sanatoase foarte importante pentru organism. Continutul mare de acizi grasi Omega 3 contribuie la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor si la incetinirea procesului de imbatranire.

Ciupercile sunt ieftine, gustoase si usor de preparat. Un grup de cercetatori americani considera ca acestea sunt cele mai potrivite alimente care pot inlocui carnea. De asemenea, o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Hanyang din Coreea de Sud au ajuns la urmatoarea concluzie: ciupercile pot reduce riscul de cancer mamar pentru ca detin foarte multe vitamine si proteine, in raport cu fructele si legumele. 

Axeaza-te pe alimentele importante
Privilegiaza alimentele de baza. Cartofi, oua, orez, lapte, faina sunt alimente sanatoase si mai ieftine fata de produsele deja semipreparate.
Mizeaza pe produsele de sezon. Uita de cirese in timpul iernii! Alimentele sunt mai putin scumpe cand exista o cantitate mare de produse si cand nu sunt importate.
Opteaza pentru legume uscate: naut, linte, fasole etc. Aceste leguminoase sunt bogate in vitamine, fibre si nutrienti esentiali.
Alege un peste mai ieftin. Nu trebuie sa mananci numai somon, cod sau ton.
Renunta la produsele light:iaurturi cu 0% grasime, biscuiti si ciocolata de slabit, branza dietetica etc. Nu numai ca sunt mai scumpe, dar nu inseamna ca sunt foarte sarace in calorii fata de celelalte. Mai degraba redu cantitatea de alimente pe care obisnuiesti sa o mananci la o masa si impusti doi iepuri dintr-o lovitura: faci economie la bani si nu te ingrasi.


Gateste acasa cat mai mult posibil
Sa gatesti chiar o singura data pe saptamana nu este un lucru foarte bun si sanatos pentru organism. Avantajul mancarurilor gatite in casa este ca stii exact ce ingrediente vor contine si mai mult decat atat ai control asupra alimentelor mai putin sanatoase: grasimi, aditivi, conservanti, sare, condimente, zahar etc.
Cu toate acestea, multe persoane cumpara produse semipreparate pe care sa le baga doar cateva minute la cuptor inainte de a le servi. Insa, mancarea semipreparata nu contine toate substantele nutritive necesare dezvoltarii armonioase a organismului.

Trucuri pentru a gati mai usor:
Prepara legume din conserva – mazare, rosii, fasole, morcovi – si gateste-le cu carne de porc sau de vita, peste.
Amesteca diverse ingrediente intre ele fara sa le prepari termic, pana obtii o salata formata din: ton, fasole rosie, castraveti si rosii.
Prepara deserturi simple cu fructe proaspete sau compot: tarte, salate, placinte.
Pregateste carnea si pestele rapid la tigaie, in doar cateva minute, adaugand cateva rosii si verdeata.
Gateste simplu si fara mancaruri complicate. Cu cat felul de mancare este mai complicat, cu atat dureaza mai mult. Important este sa pastrezi un echilibru intre proteine si grasimi.

Sursa: adore.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu