5 iun. 2011

Un zambet de milioane

O piele frumoasa, par frumos, unghii superbe! Ce va lipseste pentru a fi perfect/a? Un zambet de milioane, evident, sau mai bine spus dinti frumosi.


Nu trebuie sa mai spunem ca o vizita anuala la dentistul dvs. este extrem de importanta si indispensabila. Trebuie sa vegheati asupra starii de sanatate a dintilor dvs. si sa-i ingrijiti, caci, cu toata consideratia pentru ratiunile estetice, nu uitati ca functia lor capitala este de a permite o buna masticatie, aceasta fiind prima etapa a unei bune digestii, ea insasi unul din stalpii unei sanatati bune.


Daca e adevarat ca exista terenuri mai mult sau mai putin fragile pe plan dentar, trebuie sa luam anumite precautii utile, care ne vor ajuta sa ne protejam dintii, dar si gingiile, element capital pentru sanatatea dvs.


Iata-le:



Abtineti-va sa mancati dulciuri intre mese, mai ales bomboane, inghetata, prajituri dulci, cat si sucuri acidulate si suc de fructe din comert, acestea deseori prea insiropat si care favorireaza demineralizarea smaltului dentar. Acest efect asupra dintilor este cunoscut de foarte multa vreme, caci Aristotel, acum mai bine de 2000 de ani, semnalase ca smochinele uscate, foarte dulci stricau dintii.


De-a lungul timpului, aceasta observatie empirica a fost impamantenita in bunul simt popular si numeroase studii au dovedit ca zaharul este inamicul numarul 1 al dintilor. Este vorba de o regula dietetica de baza, care nu este specifica frumusetii dintilor si care se impune pentru prevenirea altor probleme.


Periati-va dintii – orizontal, dar si vertical, fata anterioara si cea posterioara – cel putin dimineata si seara dupa masa si, daca este posibil, dupa masa de la amiaza. Pentru aceasta va recomandam periutele cu un cap mic si destul de dur sau, eventual, o perie electrica care permite un periaj mai eficient pe toti dintii si pe toate fetele. Amintiti-va ca periajul nu este un simplu act de frecare a smaltului dintilor, ci are mai ales o finalitate: aceea de a debarasa spatiile interdentare si crapaturile dintilor ce tot ce ar putea fi un risc pentru dinti.



Pentru periaj, folositi de preferinta o pasta de dinti pe baza de argila sau propolis, acesta din urma fiind mai eficace pentru dezinfectarea gingiilor. Este ideal sa clatiti cu un hidro-propulsor, al carui jet de apa va scoate si ultimele resturi ce au rezistat periajului, reducand astfel placa dentara si inflamatiile gingivale.


Daca nu puteti sa va procurati un asemenea aparat, clatiti cu o gura de apa oxigenata diluata sau apa de gura.


Din cand in cand, frecati-va dintii cu suc de lamaie, care are un efect de curatire si albire.


Evitati tutunul, care va poate ingalbeni dintii si care favorizeaza deseori toate consecintele grave ce pot rezulta pentru dentitie.


O data pe an, cu ocazia vizitei la dentist, faceti-va un detartraj. In acelasi timp, puteti sa evitati acumularea de tartru strivind o capsuna pe periuta de dinti si frecand energic zonele unde incepe sa se depuna.


Sfaturi alimentare si terapeutice pentru frumusetea dintilor


Favorizati in meniul dvs. alimentele bogate in calciu, fosfor – diferite forme de nuci, alune, usturoi, caise uscate, ciuperci – si vitamina, pe care o gasim in diversi pesti: hering, somon, sardine, dar si in oua si unt. Acestea participa la protejarea dintilor si la intarirea smaltului acestora.


Faceti cure de oligo-elemente, in special de calciu si fluor, s,i de asemenea, cure de o luna de ceaiuri de coada calului, planta bogata in minerale .


Daca urmati multimea de recomnadari de mai sus, veti avea in mod cert dinti sanatosi si un zambet stralucitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu