20 iun. 2011

Unde gasim oligoelemente?

O alimentatie echilibrata aduce organismului o paleta larga de minerale si oligoelemente indispensabile. Printre aceste nutrimente, unele sunt mai putin cunoscute. Care este rolul borului, nichelului sau seleniului? Unde gasim aceste oligoelemente?
Siliciu

Pentru piele si unghii, siliciul este un oligoelement prezente in numeroase alimente. Este indispensabil in fabricarea colagenului si permite intretinerea pielii, unghiilor si parului. Nu trebuie sa va lipseasca. Siliciul este si un protector putenic: protejeaza inima si creierul. Joaca un rol important in metabolismul oaselor. Unde il gasim? In cerealele integrale, in bere, apa si coada calului.

Sulful. Pentru constructia proteinelor. Sulful este un element important in formarea proteinelor de catre organism. De aceea este bun pentru sanatatea pielii, unghiilor si parului. O carenta de sulf poate sa duca la incetinirea cresterii parului si unghiilor. Unde il gasim? In
nuci, alune, lapte, galbenus de ou, carne, brocoli, usturoi si ceapa. Si nu numai.

Seleniu. Este un oligoelement antioxidant. Lupta impotriva oxidarii celuleor organismului si protejeaza de efectele radicalilor liberi. Ajuta la prevenirea cancerului, imbatranirii celulare si intareste sistemul imunitar. Unde il gasim? In ficatul de vaca, cereale, germeni de grau, drojdie de bere, scoici, macrou.

Iodul. Pentru hormonii tiroidieni. Iodul este un oligoelement esential pentru organism: participa la buna functionare a grandei tiroide. O carenta de iod poate sa duca la oboseala, ingrasare sau goluri de memorie. Este important sa avem grija. Unde il gasim? In produsele marine, alge, sare iodata, pesti, crustacee, soia, ceapa, ananas.

Borul. Este un mineral important care participa la buna functionare a creierului si memoriei. Contribuie la asimilarea calciului in oase. Asociata cu carenta de calciu, lipsa de bor poate sa duca la aparitia osteoporozei. Atentie la carente, mai ales de catre femeile aflate la menopaiza. Unde il gasim? In nuci, migdale, alune, ciuperci, ridichi, legume uscate, salata, spanac, varza, arahide. Si apa.


Nichel. In cantitati foarte mici. Nichelul intervine in mai multe reactii metabolice ale organismului si se regaseste in cantitati extrem de mici in corpul uman. Nu trebuie sa va nelinistiti. Nu exista carenta de nichel si alimentatia acopera foarte bine nevoiele noastre. Unde il gasim? In ciocolata, fructe uscate, legume uscate.

Vanadiu. Pentru intretinerea oaselor. Vanadiu este putin cunoscut si totusi foarte important pentru organism. Participa la intretinerea oaselor si ajuta la buna functionare a tiroidei. Desi este foarte important, nevoile umane sunt foarte mici. Riscurile de carenta sunt foarte rare si o alimentatie normala permite in general acoperirea tuturor nevoilor. Unde il gasim? In ciuperci, fructe de mare, fructe si legume.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu