1 iul. 2011

Boli cardiovasculare - Insuficienta mitrala

Insuficienta mitrala este un defect valvular constând în închiderea incompleta în sistola a valvulelor mitrale, ceea ce permite refularea sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng. Refluxul sistolic produce dilatarea atriului stâng si, cu timpul, dilatarea si hipertrofierea ventriculului stâng, prin munca suplimentara pe care trebuie sa o depuna. Când ventriculul stâng cedeaza si apare insuficienta ventriculara stânga, staza retrograda provoaca tulburarile descrise la stenoza mitrala.



Etiopatogenie
Se disting o insuficienta mitrala organica, de obicei de natura reumatismala, mult mai rar traumatica sau aterosclerotica, si o insuficienta functionala (prin dilatarea ventriculului stâng sau a orificiului mitral), datorita hipertensiunii arteriale, valvulopatiilor aortice, miocarditei.

Insuficienta mitrala pura este foarte rara, fiind asociata de obicei cu o stenoza mitrala, în care caz se vorbeste de boala mitrala.

Diagnostic
Diagnosticul se face în prezenta unui suflu sistolic intens la vârfiil inimii, asemanator tâsnitorii de vapori, propagat spre axila stânga, însotit uneori de freamat si de micsorarea zgomotului I. Ventriculul stâng este marit (clinic si radiologie), vârful inimii fiind deplasat în jos si spre stânga. Se afirma insuficienta mitrala si în prezenta unui suflu sistolic apical, aparut în cursul unui puseu de R.A.A. si care se mentine si în continuare.

Evolutie
Formele usoare sunt asimptomatice; cele severe evolueaza catre hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca. Tulburarile de ritm sunt mai putin frecvente, iar complicatiile tromboembolice, mai rare decât în stenoza mitrala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu