1 iul. 2011

Boli respiratorii - Bronsita acuta

Bronsita acuta este o inflamatie acuta a mucoasei bronsice, interesând de obicei bronhiile mari si mijlocii si frecvent traheea (traheobronsita).

Etiopatogenie

Poate fi provocata de factori infectiosi (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilus influenzae); factori alergici; inhalarea unor substante iritante (clor, amoniac, gaze de lupta, fum de tutun etc.). Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, eforturile vocale. Bronsita acuta se întâlneste frecvent în numeroase boli: tuberculoza pulmonara, dilatatia bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripa etc.

Anatomie patologica

Edem si hiperemie a mucosei (culoare rosiatica), cu secretie mucoasa sau mucopurulenta.



Simptome

Saspectul clinic este de rinobronsita cu evolutie în trei faze: o faza de coriza sau catar rinofaringian care dureaza 1-3 zile (usoara ascensiune termica, jena la deglu-titie, arsura sau înfundare a nasului); o faza de cruditate sau uscata, care dureaza 2-3 zile, cu tuse uscata, spasmodica, durere vie retrosternala, uneori febra moderata si voce ragusita; o faza de coctiune sau productiva, cu tuse însotita de expectoratie mucoasa sau mucopurulenta si raluri difuze. Boala dureasa 1-2 saptamâni.

Forme clinice

Bronsita acuta comuna (forma descrisa); bronsita difuza (bronsiolita), care intereseaza bronhiile mici, periferice si se însoteste de dispnee marcata si de alterare a starii generale; bronsita hemoragica, traheita, care se manifesta prin dureri si arsura retrosternala continua.

Tratament

Consta în combaterea focarelor septice, sinusale si rinofaringiene, combaterea componentei ajergice (Nilfan, Feniramin - 1 - 3 tabelte/zi) si antibiotice în formele servere si la bolnavii debilitati. Se administreaza de obicei Tetraciclina (1-2 g/zi) si, dupa caz, Penicilina. Simptomatic, se administreaza în faza de cruditate _cjilmante ale tusei (Calmotusin, Codenal, Tusomag, Tusan); antigiretice, analgezice (Acalor, Acid acetilsalicilic sau Aminofenazona) si dezinfectante nazofaringiene, iar în faza de coctiune: expectorante (sirop expectorant, tablete expectorante, bauturi calde, infuzie de tei sau de specii pectorale). 

Sursa: netmedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu