17 nov. 2011

Consumul de lapte

Consumati lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi in timpul meselor.
Daca obisnuiti sa consumati lapte integral, inlocuiti-l treptat cu lapte degresat. Reduceti cantitatea de grasimi din lapte la 2%, apoi la  1% si in cele din urma, treceti la laptele degresat (fara grasimi).
Comandati cappucino sau espresso cu lapte degresat.
Adaugati lapte cu putine grasimi sau degresat la cereale in loc de apa.
Consumati iaurt cu continut scazut de grasimi sau degresat la gustari.
Puteti amesteca iaurtul cu fructe sau legume.
Preparati un cocktail din iaurt si fructe la blender.
La desert, preparati ciocolata sau budinca cu sos caramel cu lapte degresat sau cu putine grasimi.
Preparati un desert rapid din bucati de fructe cu iaurt aromat.
Presarati fasii de branza fara grasimi peste tocanite, supe sau legume.
Turnati iaurt fara grasimi sau degresat peste cartofii copti.

Pentru sanatatea dumneavoastra:

Evitati laptele crud (nepasteurizat) sau produsele facute din lapte nepasteurizat.
Puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate cat mai repede posibil. Daca alimentele au fost lasate la temperaturi mari mai mult de doua ore, aruncati-le chiar daca arata si miros bine.
Pastrati alimentele crude, preparate si semi-preparate in compartimente separate.

Pentru persoanele care nu consuma produse lactate
Daca nu consumati lapte din cauza intolerantei la lactoza, cea mai buna solutie de a obtine substantele nutritive in cauza este sa alegeti produse derivate sarace in lactoza precum branza, iaurtul sau lapte tratat cu lactaza. Puteti consuma de asemenea enzima lactaza inainte de produsele lactate.
Persoanele care nu consuma produse lactate pot dobandi calciul necesar din:
Sucuri imbogatite cu calciu, cereale, paine, bauturi din soia sau din orez.
Peste la conserva (sardine, somon cu oase), boabe de soia sau alte produse din soia: bauturi pe baza de soia, iaurt de soia, tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri), fasole uscata, sau alte legume cu frunze comestibile: varza verde, frunze de nap, Kale (varza verde creata), Bok choy (varza chinezeasca alba). Cantitatea de calciu ce poate fi obtinuta din aceste alimente este diferita. 

1 comentarii:

Ionel spunea...

Si bine ar fi daca s-ar consuma lapte natural, nu sporit cu apa...

Trimiteți un comentariu