17 nov. 2011

Consumul de legume - sfaturi utile

In general:
Cumparati legume proaspete in sezon deoarece costa mai putin si sunt mai gustoase.
Faceti o provizie de legume congelate; sunt usor si rapid de preparat la cuptorul de microunde.
Cumparati legume usor de preparat: puteti face o salata in cateva minute din salata verde, morcovi tineri si rosii cherry. Legaturile de morcovi sau de telina sunt ideale pentru gustari rapide.
Folositi cuptorul cu microunde pentru a coace rapid legumele (de exemplu, cartofii albi sau dulci).
Variati legumele pentru a prepara feluri de mancare interesante.
Optati pentru legumele tari, crude sau fierte usor.

Pentru o valoare nutritiva cat mai mare:


Alegeti legumele bogate in potasiu: cartofii dulci, cartofii albi, fasole alba, produsele din rosii (sos de tomate, suc de rosii), soia, fasole lima, dovlecel, spanac, linte, fasole boabe si mazare.
Sosurile sau condimentele pot adauga calorii, grasimi si sodiu legumelor.
Folositi ingrediente proaspete la prepararea mancarurilor pentru a reduce aportul de sodiu. Cea mai mare parte a sodiului din alimente provine din produsele fabricate industrial sau tratate.
Cumparati conservele de legume pe al caror ambalaj scrie “fara sare”. Cantitatea de sare pe care o adaugati e probabil mai mica decat cea din conserve.

In timpul meselor:
Serviti ca fel principal o mancare de legume, precum un sote sau o supa de legume. Apoi adaugati alte alimente, ca garnitura.
La pranz, preparati o salata ca fel principal. Nu exagerati cu sosul pentru salata.
Cina ar trebui sa includa o salata verde in fiecare seara.
Adaugati morcov ras sau zucchini (dovlecel verde) la carne, tocanite, etc.
Adaugati legume maruntite la sosul pentru paste sau lasagna.
Comandati o pizza vegetariana cu garnitura din ciuperci, ardei gras, ceapa si cereti mai multe legume.
Adaugati legume (rosii, ciuperci, ardei gras, ceapa) la kebab.

Idei pentru un plus de savoare:
Unele legume au un gust mai bun in amestecuri. Preparati o salata fara grasimi cu broccoli crud, ardei gras si iute, frunze de telina sau conopida.
Adaugati culoare salatelor cu ajutorul morcovilor, verzei rosii maruntite sau frunzelor de spanac. Consumati legume de sezon pe tot parcursul anului pentru varietate.
Puteti adauga fasole sau mazare fiarta la mancarurile mixte si condimentate, precum chilli sau supa baza minestrone.
Decorati platourile cu legume.
Pastrati un platou cu legume taiate intr-un raft de sticla din frigider. In afara de traditionalii morcovi si telina, puteti pastra broccoli, castraveti, sau bucati de ardei.

Sfaturi privind consumul de legumele la copii:


Dati un exemplu bun copiilor mancand legume in timpul meselor sau la gustari.
Lasati copiii sa aleaga legumele pentru cina sau pentru salate.
In functie de varsta, copiii pot ajuta la cumpararea, spalarea, decojirea sau felierea legumelor.
Cand faceti cumparaturile, permiteti copiilor sa aleaga legume noi pentru a le incerca acasa.
Folositi legume feliate pentru gustarile dintre mese.
Copiii prefera deseori felurile de mancare servite separat. Deci, incercati sa serviti separat legumele in loc sa le amestecati.

Aveti grija de sanatatea dumneavoastra:
Spalati legumele inainte de a le prepara sau consuma. Frecati legumele sub jetul de apa pentru a indeparta impuritatile si bacteriile. Dupa spalare, uscati legumele.
Pastrati legumele separat de carnea cruda in timpul cumpararii, prepararii sau pastrarii lor.

 Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu