6 ian. 2012

Alimente benefice pentru sezonul rece

In sezonul rece, in comert se gasesc numeroase sortimente de fructe si legume proaspete, care insa nu sunt la fel de savuroase ca cele pe care le gasim in sezonul cald. Pentru a oferi insa organismului nutrientii de care are nevoie, trebuie sa ne indreptam atentia asupra alimentelor de sezon.

Ciupercile, merisoarele, avocado, orezul salbatic, telina sau fasolea rosie nu trebuie sa lipseasca din dieta ta de iarna. Aceste alimente sunt bogate in vitemine, minerale, fibre si nutrienti esentiali pentru organismul uman.

Contin si cantitati importante de antioxidanti care combat efectele nocive ale radicalilor liberi si protejeaza organismul de afectiuni cardiovasculare, cancer sau imbatranirea prematura.


Ciuperci

Ciupercile sunt bogate in fitochimicale si potasiu, substante nutritive care de obicei lipsesc din dieta. Au putine calorii, sunt insa consistente si satioasa si au un gust foarte bun.

Pentru a beneficia de toate proprietatile nutritive ale ciupercilor este indicat sa consumam cat mai multe varietati. Pot fi consumate atat crude, in salate, cat si in supe, preparate la cuptor, orezuri sau pizza. Au o aroma puternica si sunt usor de digerat.


Merisoare

Merisoarele contin cantitati importante de antioxidanti care sunt extrem de eficienti in combaterea a numeroase afectiuni. Printre acestea se numara si afectiunile cardiovasculare sau infectiile urinare.

In sezonul rece, merisoarele pot fi consumate si de la congelator, unde isi pastreaza toate proprietatile. Evita insa sa consumi sucurile din comert, care contin cantitati mari de zahar.

Merisoarele pot fi consumate la micul dejun, in cereale sau iaurt. Le poti adauga si in preparatele la cuptor si dulciurile traditionale de Craciun.


Avocado

Avocado sunt unele dintre cele mai benefice alimente pentru organismul uman si se gasesc pe parcursul intregului an. Sunt o sursa importanta de vitamine, fibre si antioxidanti si sunt benefice pentru sanatatea ochilor.

Continu si uleiuri naturale bogate in acizi grasi omega 3, benefici pentru inima. Este insa indicat sa nu exagerezi cu consumul de avocado, deoarece conti si multe calorii.

Avocado poate fi consumat sub forma de guacamole, un sos consistent, sau in stare cruda, in diverse salate. Este ideal si pentru sandwich-uri, cu diverse carnuri sau branzeturi.


Orez salbatic

Orezul salbatic este o sursa importanta de fibre. Contine insa si numeroase vitamine, printre care vitaminele B si E. Se poate consuma in supe si tocanite, dar si ca umplutura pentru diverse preparate.


Telina

Telina este un dintre cele mai apriate legume de iarna, o sursa important de nutrienti. Este bogata in fibre, vitamina B6, potasiu si mangan. Telina poate fi consumata in diverse supe, salate sau la cuptor, alaturi de alte legume.


Fasole rosie

Fasolea rosie contine cantitati importante de antioxidanti, extrem de benefici pentru organismul uman. Sunt ideale pentru persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare si sunt foarte satioase.

Fasolea rosie poate fi consumata in supe, mancaruri la cuptor sau salate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu