6 ian. 2012

Baile fierbinti si medicamentele, o combinatie periculoasa

Medicamentele pot interactiona cu multe dintre obiceiurile noastre zilnice si pot duce la efecte secundare severe, care pot pune viata in pericol.

Anumite medicamente trebuie luate impreuna cu mancare sau dupa masa, in tmp ce altele trebuie asdministrate pe stomacul gol.

Exista insa si o serie de alti factori surprinzatori care influenteaza modul in care actioneaza un medicament. Unii dintre acesti factori pot avea consecinte dramatice.

Specialistii recomanda astfel sa cunoastem foarte bine modul in care interactioneaza medicamentele si care sunt efectele adverse.

Iata cativa factori care intervin in modul de absorbitie al medicamentelor:


Baile fierbinti

Medicamentele care se absorb prin piele, prin intermediul plasturilor trebuie administrate cu atentie. Sub influenta caldurii, aceste medicamente sunt mult mai repede absorbite de organism. Caldura duce la dilatarea vaselor de sange, mareste circulatia sangelui si accelereaza transportul medicamentului din piele catre intreg organismul.

Acest lucru poate fi un factor de risc pentru sanatate. Este astfel indicat sa ai grija la baile fierbinti sau la alte spatii cu temperaturi ridicate.

Cele mai periculoase medicamente sunt cele pentru afectiunile cardiovasculare. In combinatie cu temperaturile foarte ridicate, acestea pot avea efecte fatale, ducand la stop cardiac.

De asemenea, trebuie sa fii atenta la orice medicamente, deoarece in conditii de temperaturi foarte ridicate pot suferi anumite schimbari chimice sau isi pot pierde eficienta.

Si temperaturile foarte joase pot creea probleme similare. Medicamente precum insulina isi pot pierde proprietatile atunci cand sunt depozitate in spatii foarte reci. Frigul distruge moleculele de insulina, iar medicamentul nu mai este absorbit de organism.


Zdrobirea medicamentelor inainte de administrare

Obiceiul de a zdrobi medicamentele inainte de a le inghiti poate fi extrem de periculos pentru sanatate si poate avea efecte chiar fatale. Unele medicamente au un invelis special, care afecteaza modul in care sunt eliberate in organism.

Specialistii avertizeaza sa nu zdrobim niciodata aceste medicamente, care vor fi mult mai repede absorbite de organism, ducand la efecte dramatice.

Printre medicamentele pe care nu trebuie sa le zdrobim se numara si morfina, care poate fi fatala, deoarece este absorbita rapid de organism.

Medicamentele pentru afectiunile cardiovasculare, atunci cand sunt zdrobite, pot avea efecte secundare precum ameteala, dureri de cap sau risc marit de atacuri de inima.


Consumul de alimente nepotrivite

Anumite fructe, legume si sucul acestora pot interveni in procesul de absorbtie al medicamentelor. Merisoarele si sucul acestora pot influenta modul de absorbtie al medicamentelor pentru afectiunile sangelui si pot duce la fibrilatii.

Merisoarele contin cantitati mari de cid salicilic, prezent in aspirina, care subtiaza sangele. Excesul de astfel de substante poate duce la sangeri care pot afecta dramatic sanatatea.

Si sucul de grapefruit intervine in functionarea enzimelor care faciliteaza absorbtia medicamentelor in sistemul digestiv. Si sucul de portocale poate interveni in procesul de absorbtie al medicamentelor anticancerigene.

Astfel, inainte de incepe un anumit tratament medicamentos este indicat sa discuti cu medicul tau despre efectele secundare si interactiunile medicamentelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu