14 ian. 2012

Cartoful - pro si contra

Persoanele care vor sa piarda in greutate se tin departe de aroma lui unica, dar cartoful nu ingrasa oricum, ba chiar este un aliment terapeutic bun in foarte multe afectiuni.

Originar din America de Sud, tuberculul pe care intreaga omenire il consuma azi in cantitati uriase are proprietati curative deosebite: atenueaza simptomele diabetului, ale bolilor de inima, este adjuvant in cancerul uterin si cel de prostata si combate constipatia. Iar femeile care l-au pus pe lista neagra a dietei ar trebui sa stie ca, preparat fara grasimi si consumat in cantitati moderate, cartoful nu ingrasa mai mult decat alte alimente. Iata, in plus, ce beneficii ai daca el nu lipseste din meniul tau saptamanal.


Dezintoxica organismul

Datorita continutului ridicat de potasiu, cartoful fiert pe abur sau inabusit stimuleaza curatarea de toxine a corpului. In acest scop, este recomandata si asocierea unui consum crescut de apa.


Lupta contra gastritei si ulcerului

Sucul de cartofi este un excelent calmant si cicatrizant gastric, intervenind benefic impotriva afectiunilor stomacale precum gastrita sau ulcerul. Inlesneste functiile intestinale, este emolient, antispastic si diuretic. In astfel de afectiuni, se bea dimineata, pe stomacul gol, diluat intr-un pahar cu apa calda.


Bun in reumatism

Daca suferi de reumatism sau artroza, nu ezita sa introduci frecvent cartoful in meniu, intrucat contribuie la eliminarea acidului uric.


Ii calmeaza pe cei nervosi

Studiile au aratat ca tuberculul maroniu are proprietati calmante, ceea ce-l recomanda persoanelor nervoase, stresate, care sufera de crampe stomacale sau insomnii.


Grabeste vindecarea dupa operatii

Fiind un aliment consistent si hranitor, este indicat celor care tocmai au trecut printr-o interventie chirurgicala. Cartoful determina o ameliorare rapida a starii generale, revitalizeaza tesuturile si grabeste astfel recuperarea.


Favorizeaza cresterea copiilor

Medicii au descoperit de curand ca tuberina, o substanta ce contine azot si se gaseste in cartof, sustine cresterea celor mici. Specialistii recomanda consumul de cartofi noi, care sunt mai bogati in tuberina.


Si totusi cartoful…

* Desi sunt indicati persoanelor cu diabet, cartofii vor fi consumati cu moderatie de acestea, pentru a nu se depasi ratia de carbohidrati recomandata de medic.
* Cartoful poate provoca probleme digestive cand e consumat in exces.
* Persoanele care sufera de boli renale n-ar trebui sa manance des cartofi din cauza continutului ridicat de potasiu.
* Pacientii bolnavi de ateroscleroza, obezitate si dispepsie nu ar trebui sa manance cartofi prajiti.

Sursa: femeia.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu