14 ian. 2012

Ciocolata creaza dependenta sau doar simptome?

Ciocolata, la fel ca si alcoolul sau tutunul, daca este consumata in exces, poate declansa semnale specifice dependentei. Parerile specialistilor sunt insa impartite. Un studiu realizat in Scotia arata ca asa-numitii dependenti de ciocolata au cateva trasaturi comune cu alte tipuri de dependenti, cum ar fi alcoolicii. 

Mancatul excesiv de ciocolata poate deveni problematic, psihic si fizic. Alti specialisti, din contra, sunt de parere ca nu se poate vorbi de o dependenta de ciocolata, ci de simple pofte.


Explicatii medicale

Nutritionista Debra Waterhouse, autoarea cartilor "De ce au femeile nevoie de ciocolata" si "A pacali in mod destept celulele de grasime ale femeii", este de parere ca ne este pofta de ciocolata atunci cand anumite substante neuro-chimice au un nivel scazut in organismul nostru.

Nivelul acestor substante creste si scade odata cu nivelul estrogenului (hormon responsabil pentru dezvoltarea sexuala a femeii). Astfel se explica si de ce barbatii nu au o pofta de ciocolata la fel de mare ca a femeilor.

Tot nutritionista Debra Waterhouse este de parere ca ravnim la ciocolata si in functie de perioada de menstruatie - avem pofta de ciocolata mai ales inainte de ciclul menstrual.


Cum poti controla pofta de ciocolata?

Ciocolata consumata peste masura afecteaza greutatea, inima si devine si problematica in cazul diabeticilor. Sa sari peste mese pentru a manca ciocolata nu este o solutie, deoarece acest aliment are foarte putine vitamine si minerale si nu iti poate asigura necesarul zilnic de nutrienti.


Iata cateva tactici care te pot ajuta sa iti temperezi pofta de ciocolata:

* Bea un pahar de apa. Adesea, confundam pofta de mancare cu setea. Asteapta 15 minute si nevoia de manca ciocolata poate va disparea.
* Cauta un inlocuitor. Daca doar iti este foame, in loc de ciocolata, incearca fructe sau salate. Unii specialisti sunt de parere ca o astfel de recomandare functioneaza mai mult in cazul persoanelor mai in varsta, decat in cazul tinerilor.
* Mananca doar un patratel. Daca stii ca nu poti sa rezisti fara gustul ciocolatei, rationalizeaza portia.
* Incearca variantele fara grasimi. Poti incerca ciocolata calda fara grasimi sau tablete de ciocolata light.
* Fa miscare! Daca ai pofta de ciocolata, mananca putina si apoi iesi la plimbare sau cu prietenii, pentru a-ti lua gandul de la alta portie.

Sursa: femeia.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu