6 ian. 2012

Dieta în funcţie de grupa sangvină

Peter D`Adamo a fost iniţiatorul teoriei dietei corecte în funcţie de grupa sangvină. Conform acestei teorii, în funcţie de grupa de sânge pe care o aveţi, puteţi decide ce alimente puteţi consuma pentru a vă menţine sănătoşi şi în forma fizică maximă. Cheia pentu a fi sănătoşi stă în evitarea lectinelor, nişte molecule de proteine carbohidrate. Lectinele din mâncare sunt caracteristice fiecărei grupe sangvine, iar dacă apare vreo incompatibilitate, lectina poate aglutina celulele şi cauza neplăceri în corp.

Dr. D`Adamo a identificat tipurile de mâncare care sunt cele mai potrivite pentru fiecare grupă sangvină. Dieta include 16 grupuri de alimente pentru fiecare grupă de sânge, iar acestea variază de la carne, carne de pui, preparate marine, produse lactate, ouă, grăsimi, cereale şi legume, până la ceaiuri de plante. Fiecare grupă este împărţită în trei categorii de alimente: benefice, neutre şi de evitat. Semnificaţia grupelor sangvine rezidă în evoluţia omului, fiecare grupă conţinând informaţii genetice legate de dietă şi modul de viaţă al strămoşilor.

1. Grupa sangvină 0 (Vânătorul) este cea mai veche grupă. Primii oameni erau vânători, deci carnea (proteinele) reprezentau principală sursă de energie. Este asociată cu un nivel mare de aciditate în stomac şi enzime intestinale care pot consuma colesterolul, de aceea poate asimila cu uşurinţă proteinele animale. Cei care au această grupă sangvină ar trebui să nu mănânce cereale, în special grâu şi porumb. Se recomandă o dietă bogată în proteine (inclusiv carne roşie), puţini carbohidraţi, şi multe fructe şi legume; se pot mânca moderat ouă şi nuci. Trebuie evitate produsele lactate, fasolea, cerealele, pâinea, pastele fainoase şi orezul. Sunt recomandate exerciţiile fizice (aerobicul) şi alergările. Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa 0: sarea iodata, peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate legumele verzi.

2. Grupa sangvina A (Cultivatorul) a apărut ca urmare a dezvoltării activităţilor argicole. Alimentaţia vegetariană este cea mai benefică pentru grupa A. Din punct de vedere al metabolismului, grupa A este exact opusul grupei O. Acest tip secretă cantităţi mai mici de acid gastric şi este în principal asociat cu proteinele vegetariene. Persoanele cu grupa A au tendinţa de a reţine apa în organism şi să depoziteze carnea sub formă de grăsime.Trebuie protejat sistemul digestiv, deoarece sucul gastric nu face faţă foarte bine digerării cărnii. Ca să nu neglijezi aportul de proteine, consumă în mod constant arahide şi seminţe de dovleac. Sunt recomandate dietele complexe cu carbohidraţi şi multe fibre, tofu, legumele, fructele şi fasolea; se mai pot consuma nuci, seminţe, cereale, paste făinoase, orez. În rândurile celor cu grupă de sange A sunt cei mai mulţi bolnavi de inimă, diabet şi anumite tipuri de cancer. Trebuie evitat grâul, produsele lactate, grăsimile animale şi carnea. Sunt recomandate sporturi relaxante, precum yoga şi golf. Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa A: alimentele pe bază de soia, legumele şi fructele care conţin o cantitate mare de vitamina C, uleiurile vegetale, legumele, ananasul. Alimentele care favorizează creşterea în greutate sunt carnea, produsele lactate, fasolea mare, grâul în cantităţi excesive. Băuturile benefice pentru grupa A sunt: ceaiul verde, cafeaua, şi vinul roşu (o jumătate de pahar pe zi). De evitat: berea, ceaiul negru, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice.

3. Grupa sangvină B (Nomadul) este asociată culturilor care consumau cantităţi mari de produse lactate fermentate şi este grupa cu cele mai puţine restricţii. Alimentele care trebuie evitate, deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa B: porumb, grâu, linte, arahide, seminţele de susan. Se recomandă o dietă echilibrată, cu surse de proteine din peşte şi lapte, fructe şi legume, cereale, carne. Se întâlneşte o mare incidenţă de afecţiuni ale rinichilor şi ale vezicii urinare. Sunt recomandate activităţile sportive că tenisul, drumetiile şi înotul. Trebuie evitate mâncărurile care conţin porumb, carne de pui, alune. Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa B: legume verzi, carne slabă, ficat, produse lactate (cu conţinut mic de grăsimi), ouă, ceai de lemn dulce. Pentru grupa B se recomandă în special evitarea cărnii de pui. Este preferabil să consumi carne roşie, mai ales miel şi iepure. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată în cantităţi moderate.

4. Grupa sangvină AB (Enigmaticul) este o grupă nouă care combină tipurile A şi B, şi deci poate tolera o gamă mai largă de produse alimentare. Se recomandă în principal o dietă vegetariană, şi rareori consumarea produselor lactate sau a preparatelor marine. Este predispusă la boli de inimă, cancer şi anemie, şi trebuie să evite carnea roşie, porumbul şi unele tipuri de fasole, seminţe, grâu. Pentru scăderea în greutate este recomandata reducerea cantităţii de carne şi îmbogăţirea alimentaţiei cu legume. Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, în special: iaurtul, kefirul, smântâna degresată.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu