14 ian. 2012

In cat timp digeri ceea ce mananci

Daca vrei sa nu te simti cu burta plina mult timp dupa ce ai luat masa, alege alimentele care se digera usor. Cu cat digestia este mai rapida, cu atat tu te vei simti mai bine, fara sa ai crampe digestive sau sa-ti fie greu sa te misti pentru ca ai mancat prea mult. 

Ca sa fie complet digerate, alimentele au nevoie de timp, dar nu toate alimentele se digera la fel de repede. Unele sunt mai greu digerabile decat altele. Iata cateva exemple:


Cartofii si cerealele - 2 ore

Aceste alimente contin amidon si au nevoie de un timp de digestie de aproximativ 2 ore.

* SFAT: Saliva contine o enzima care ajuta la digerarea glucidelor. De aceea, cartofii si pastele fainoase trebuie sa fie mestecate incet, pentru ca digestia lor incepe inca din cavitatea bucala.


Carnea - 2-4 ore

Pentru a fi complet eliminata din stomac, carnea are nevoie de doua pana la patru ore. Pentru o digestie mai usoara, se recomanda consumarea carnii alaturi de legume fierte sau salata de cruditati.

* DE EVITAT: Carnea nu trebuie asociata niciodata cu preparate pe baza de carne sau de paste fainoase. In aceasta situatie, timpul de digestei creste pana la 12 ore!


Fructele - 30 de minute

* Evita consumul fructelor pe post de desert.

In stare cruda, fructele se digera cel mai rapid, in numai 30 de minute. Dar pentru asta, trebuia sa fie consumate exclusiv pe stomacul gol sau la doua ore dupa masa.


Laptele - 3 ore

Se spune ca laptele este un aliment, nu o bautura. Necesita un timp indelungat de digestie, in jur de 3 ore.

* DE RETINUT: Este indicat ca laptele sa fie consumat singur sau in combinatie cu cereale.


Ouale - 90 de minute sau 3 ore

ATENTIE! Omleta este cel mai greu digerabila.

Timpul de eliminare a oualor din stomac depinde de modul in care sunt preparate. Oul tare necesita 3 ore pentru a fi complet eliminat din stomac, spre deosebire de oul fiert moale, care are nevoie de numai 90 de minute.


Ce poti face cand ai o digestie lenta?

--> Nu manca niciodata imediat dupa ce ai facut efort fizic, deoarece sangele se afla atunci in circulatie, in muschi. Asteapta cel putin o ora pana sa iei masa.

--> Obisnuieste-te sa mesteci incet, pentru ca astfel eviti ingerarea de aer, care duce la balonare.

--> Dupa o masa copioasa, nu e recomandat sa lenevesti in pat, mai ales daca ai probleme cu digestia. E bine sa faci o scurta plimbare si aport de oxigen.

Sursa: femeia.ro

1 comentarii:

Gamine spunea...

Hm, interesanta informatie cu laptele, eu beau lapte in loc de apa, crezi ca are vreo legatura si la ce temperatura se afla?

Trimiteți un comentariu