6 ian. 2012

Sfaturi contra gripei

Gripa este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată

 Perioada în care apare cu o frecvenţă crescută infecţia gripala este noiembrie-martie.

 Transmiterea este respiratorie, de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile înainte şi 4-5 zile după debutul bolii.


 Sfaturi contra gripei:

1). Evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave

2). Spălarea mâinilor des

3). Izolarea bolnavului într-o cameră luminoasă, aerisita, suficient de încălzită la temperatura de 24°C-26°C

4). Folosirea de batiste igienice în caz de tuse sau strănut

5). Aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18°C-20°C

6). Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi.

7). Un mijloc eficace este imunizarea activă prin vaccinare antigripală a copiilor şi bătrânilor. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai bună protecţie împotriva gripei. Nu se administrează vaccinul dacă persoana respectivă prezintă alergie la substanţele active ale vaccinului, la unul din excipienti, la ouă şi proteine de pasăre, la neomicină sau dacă boala este febrilă sau este vorba de o infecţie acută. Organizaţia Mondială a Sănătăţii rescrie anual reţeta vaccinului antigripal, pe baza informaţiilor colectate din 83 de ţări. Imunizarea trebuie repetată în fiecare an prin administrarea unui nou vaccin antigripal.

8). Evitarea atingerii gurii, ochilor şi a nasului

9). Umidifica aerul folosind boluri/căni cu apă aşezate pe calorifere.

Multe persoane confundă gripa cu o simplă răceală (guturai), fără să ţină cont de implicaţiile serioase pe care le poate avea această infecţie respiratorie.

Această afecţiune se poate deosebi de o simplă răceală prin simptomatologie: febră însoţită de frisoane, tuse, dureri severe de cap (cefalee), oboseală persistentă şi astenie.

Supa de pui reduce la jumătate procesele inflamatorii, calmând tusea, strănutul şi secreţiile nazale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu