5 ian. 2012

Taieturi si julituri: primul ajutor

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta la ingrijirea micilor rani:


1. Opreste sangerarea. 

De obicei, la zgarieturile sau taieturile usoare, sangererarea se opreste de la sine. In cazul in care nu se intampla acest lucru, preseaza rana cu un bandaj sau prosop curat, timp de 20-30 de minute. In acest timp, nu indeparta bandajul pentru a observa daca sangerarea s-a oprit, acest gest ar putea sa afecteze procesul de vindecare si sa reporneasca sangerarea. Daca sangerarea nu se opreste, mergi imediat la spital.


2. Curata rana. 

Clateste bine zona afectata cu apa curata. Evita sa folosesti sapunul pentru ca acesta poate irita rana. Daca mai raman reziduuri, foloseste o penseta dezinfectata cu alcool pentru a le indeparta. In cazul in care nu pot fi indepartate, mergi la medic. Curatarea ranii reduce riscul aparitiei infectiilor sau tetanosului. Pentru curatarea zonei din jurul ranii, foloseste sapun si prosop.


3. Foloseste o crema antibiotica. 

Dupa ce ai curatat rana, aplica un strat subtire de crema antibiotica sau unguent precum Neosporin sau Polysporin. Aceste produse nu grabesc procesul de vindecare dar reduc riscul aparitiei infectiilor. Anumite ingrediente continute de unguente pot provoca eruptii usoare la unele persoane. Daca acest lucru se intampla, inceteaza folosirea acestora.


4. Acopera rana. 

Bandajele ajuta rana sa se pastreze curata si tine bacteriile la distanta. Dupa ce rana este indeajuns de vindecata incat sa nu se infecteze, expunerea la aer este indicata pentru a grabi vindecarea acesteia.


5. Schimba bandajele. 

Inlocuieste bandajele cel putin o data pe zi sau de fiecare data cand acestea se uda sau se murdaresc.


6. Atentie la orice semn de infectie. 

Mergi imediat la doctor daca rana nu se vindeca sau observi o scurgere, durere, inflamare, roseata sau caldura in zona afectata.


7. Vaccin antitetanos. 

Medicii recomanda efectuarea unui vaccin antitetanos o data la 10 ani. Daca rana este adanca sau murdara si daca ultimul vaccin antitetanos a fost facut in urma cu 5 ani, doctorul iti va recomanda un vaccin antitetanos. Indicat este sa-l faci la mai putin de 48 de ore dupa ranire.


Remedii naturiste 

Primul pas si cel mai important pas consta in spalarea ranii cu apa si sapun pentru a preveni infectia. Astfel, procesul de vindecare este accelerat iar riscul ca rana sa se infecteze poate fi redus prin utilizarea remediilor naturale.

Plantele pentru tratarea taieturilor si zgaraieturilor sunt acelea care lupta impotriva infectiilor microbiene, scaderii inflamatiei si ajuta la calmarea durerilor si la vindecarea ranii.

Usturoiul zdrobit aplicat pe rana infectata grabeste procesul de vindecare, deoarece in aceasta se gaseste acilinul, o substanta care s-a dovedit a fii la fel de eficienta precum solutia de peniciliana.

De asemenea, levantica, muscata si rozmarinul sunt plante antiseptice. Acestea pot fi folosite sub forma de tinctura diluata cu putina apa sau uleiuri esentiale diluate.

Infuzia cu galbenele adesea are o actiune eficienta. Infuzia cu mustel este indicata pentru reducerea umflaturilor si prevenirea infectiei. O cataplasma de nalba mare ajuta la vindecarea taieturilor superficiale.

Plante precum echinaceea sau pelinul pot fii aplicate pe taietura sau julitura, deoarece ajuta la prevenirea infectiei.

Frunzele de ienupar si afine au fost folosite timp de mai multe generatii pentru tratarea infectiilor si ranilor in timp ce coada soricelului este traditional folosita pentru curatarea ranii, dar este si un bun coagulant.

Daca taieturile sunt foarte adanci, au afectat o suprafata mare sau daca prezinta riscul de tetanus cere ajutorul cadrelor medicale. Nu trata ranile mari, deschise cu ajutorul plantelor.

De retinut: din clipa in care te-ai ranit ai la dispozitie 30 minute sa te speli si sa te dezinfectezi dupa care campul microbian se instaleaza.


Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu