6 feb. 2012

Bronsita cronica

Bronsita cronica este o afectiune de durata a cailor respiratorii, caracterizata de prezenta constanta a reflexului de tuse si a expectoratiei timp de minim 3 luni pe o perioada consecutiva de 2 ani.

Principalul factor de risc al afectiunii il constituie fumatul. Bronsita cronica poate sa duca la bronsita obstructiva cronica, emfizem pulmonar sau carcinom bronsic. Prevalenta bolii este de trei ori mai mare in randul barbatilor fata de femei, iar riscul general de boala creste o data cu varsta.

Tusea cronica poate fi declansata de diferite patologii, care, datorita faptului ca au o simptomatologie foarte asemanatoare, dar variaza din punct de vedere etiologic, sunt desemnate prin denumirea generica bronhopneumonii obstructive cronice ( BPOC - boli pulmonare /bronhopneumonii obstructive cronice).

Bronsita cronica simpla, cu toate ca nu se caracterizeaza prin ingustarea bronhiilor, este inclusa in acest grup de afectiuni, deoarece poate duce la bronsita obstructiva cronica.


Definitie

Bronsita cronica este o afectiune in care simptomul caracteristic este reflexul constant de tuse, cu expectoratie, care se manifesta aproape zilnic, cel putin trei luni, doi ani consecutiv.

Diagnosticul diferential cu alte afectiuni pulmonare (cum ar fi astmul bronsic sau emfizemul pulmonar) se face foarte simplu: bronsita cronica simpla provoaca daor tuse cu expectoratie, fara ingustarea bronhiilor si fara dispnee.


Etiologie

S-a constatat ca principala cauza a bronsitei cronice o reprezinta fumatul. Riscul de boala creste in functie de numarul de tigari fumate zilnic. 90 % din bolnavi sunt fumatori activi sau au fumat o perioada indelungata de timp. Fiecare al doilea fumator peste 40 de ani sufera de bronsita cronica.

O alta cauza a bronsitei cronice este inhalarea frecventa de substante toxice, care patrund in sistemul respirator. Grupele de risc sunt minerii si lucratorii din fabrici, care sunt expusi regulat la fum, gaze si vapori. Bronsita cronica poate fi determinata si de o predispozitie genetica (hipersensibilitatea sistemului bronsic).

Substantele toxice inhalate afecteaza tesutul pumonar, marind astfel riscul de infectie virala sau bacteriana.


Agentii patogeni

Agentii patogeni cei mai frecventi ai bronsitei cronice sunt bacteriile:
- Haemophilus influenzae;
- Streptococcus pneumoniae;


Bronhopneumoniile obstructive cronice

Tusea cronica poate fi declansata de diferite patologii, care, datorita faptului ca au o simptomatologie foarte asemanatoare, dar variaza din punct de vedere etiologic, sunt desemnate prin denumirea generica bronhopneumonii obstructive cronice ( BPOC - boli pulmonare /bronhopneumonii obstructive cronice). Termenul de „obstructiv” se refera la ingustarea lumenului cailor respiratorii, care cauzeaza dispnee.

Bronsita cronica simpla, cu toate ca nu se caracterizeaza prin ingustarea bronhiilor, este inclusa in acest grup de afectiuni, deoarece poate duce la bronsita obstructiva cronica.

Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu