9 feb. 2012

Colecistita

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare.

Vezica biliara este un organ mic in forma de para, situat in portiunea superioara dreapta a abdomenului. Rolul sau este de a depozita si concentra bila, substanta produsa de ficat ce intervine in digestie.

Dupa o masa, peretele vezicii biliare se contracta si evacueaza bila, care va ajunge in intestin.

Femeile sunt mai des afectate de colecistita decat barbatii.


Cauze

In aproximativ 95% din cazurile de colecistita vezica biliara contine calculi biliari, care ingreuneaza sau blocheaza evacuarea bilei. Calculii biliari sunt acumulari solide alcatuite din constituenti biliari, in special colesterol, pigmenti biliari si calciu.

Acesti calculi pot sa apara atunci cand elementele componente ale bilei nu se gasesc in proportie adecvata unele fata de altele. Daca bila devine prea concentrata sau daca exista o cantitate prea mare a unui anumit component pot sa apara calculi. Vezica biliara se contracta in continuare, insa bila nu poate parasi vezica asa cum o face in mod normal.

Presiunea exercitata asupra vezicii de catre bila acumulata, modificarile chimice ale bilei stagnante in vezica, si ocazional infectiile bacteriene cauzeaza afectarea peretelui vezicii biliare. Pe masura ce vezica se inflameaza, anumite zone ale peretelui nu primesc un aport sanguin adecvat, iar lipsa de oxigen determina moartea celulara.

Cand este ingreunata evacuarea bilei din ficat, bilirubina continuta in bila poate fi reabsorbita in circulatia sanguina si cu timpul se depoziteaza la nivelul pielii si albului ochilor (cornee). Acumularea de bilirubina determina coloratia galbena a pielii si ochilor, numita icter.

Formarea de calculi biliari se intalneste de 2 ori mai frecvent la femei decat la barbati, in special, la cele cu varste cuprinse intre 20-60 ani.

Femeile insarcinate, precum si cele care iau anticonceptionale sau care urmeaza un tratament de inlocuire a estrogenului prezinta un risc mai mare de dezvoltare a calculilor biliari.

Persoanele supraponderale sau care slabesc foarte mult intr-un timp scurt prezinta, de asemenea, un risc mai crescut de formare a calculirlor.

Nu toate persoanele cu calculi biliari fac colecistita.

Cauzele rare ale colecistiteti:

* arsuri grave
* infectie sistemica masiva
* diabet
* obstructia ductului biliar de catre o tumora
* anumite infectii rare ale vezicii biliare


Semne si simptome

Simptomele se dezvolta relativ rapid, in decurs de cateva ore. Principalul simptom al colecistitei este durerea din portiunea superioara a abdomenului, mai puternica in partea dreapta sub coaste. Poate fi sub forma de crampe si episodica, sau constanta. Uneori, durerea poate iradia la spate sau umarul drept. Tinde sa se inrautateasca in respiratii profunde.

Deoarece respiratia profunda intensifica durerea, aceasta devine superficiala. Febra este adesea prezenta, iar greata si varsaturile apar aproape in toate cazurile.

Icterul se instaleaza atunci cand este blocata si evacuarea bilei din ficat, desi este posibil sa dureze cateva zile pana acesta devine vizibil.

Daca apare infectia bacteriana pacientul poate prezenta febra crescuta si frisoane.


Diagnostic

Diagnosticul initial al colecistitei implica examinarea atenta a abdomenului. Vezica biliara marita si sensibila poate fi simtita prin palparea peretelui abdominal. Presiunea aplicata in coltul superior drept al abdomenului poate determina oprirea respiratiei pacientului, datorita intensificarii durerii (semnul Murphy).

La examinarea fizica se poate observa un ritm cardiac crescut si o crestere a ratei respiratorii.

Testele serologice releva o cresterea numarului de leucocite precum si a nivelului de bilirubina.

Ecografia abdominala se efectueaza pentru a detecta prezenta si localizarea calculilor biliari si pentru a masura grosimea peretelui vezical.


Tratament

Daca pacientul este diagnosticat cu colecistita, este necesara internarea in spital. Pacientului i se administreaza lichide, saruri si glucide intravenos. Nu i se va permite sa manace sau sa bea pentru a odihni vezica biliara.

Daca se suspecteaza o infectie, se administreaza antibiotice.

In majoritatea cazurilor vezica biliara se indeparteaza chirurgical. Operatia se numeste colecistectomie. In functie de locatia, marimea vezicii biliare si alti factori, interventia chirurgicala poate fi efectuata laparoscopic sau clasic.

De obicei, operatia se efectueaza la putine zile dupa internarea in spital. La pacientii cu complicatii este necesara o interventie chirurgicala de urgenta deoarece rata de deces este crescuta in asemenea cazuri. De asemenea, pacientii care prezinta colecistita fara calculi prezinta sanse de 50% de deces daca vezica biliara nu este indepartata urgent.

Uneori operatia este amanata cateva saptamani, in functie de severitatea inflamatiei.

Dupa inlaturarea vezicii biliare. Prezenta vezicii biliare nu este obligatorie pentru digestia alimentelor. Odata cu indepartarea sa, bila se va scurge din ficat direct in intestin. Insa, nu va exista un loc de depozitare al bilei intre mese. Scurgerea bilei este astfel continua.

Dupa indepartarea vezicii pacientul poate urma o dieta normala. Totusi, aproximativ jumatate dintre persoanele fara vezica biliara prezinta uneori indigestie si meteorism. Acestea apar mai frecvent dupa mese consistente.


Complicatii

Daca tratamentul este amanat sau indisponibil, vezica biliara se poate infecta grav, devenind chiar gangrenoasa. Aceasta situatie poate duce la septicemie, problema foarte grava si potential fatala.

Alte complicatii posibile:

* perforatia vezicii biliare care duce la peritonita
* formare de comunicari anormale (fistule) intre vezica si alte organe
* obstructia intestinului de catre calculii de dimensiuni mari
* emfizemul vezicii biliare


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu